AID salută nominalizarea lui Hellvig la SRI: Propunerea e adecvată

Asociația pentru Implementarea Democrației susține propunerea președintelui Klaus Iohannis pentru șefia SRI, pe care o consideră una "adecvată". Organizația neguvernamentală, condusă de Alexandru Cumpănașu, spune că nominalizarea lui Hellvig este oportună în actualul context regional, adăugând că este important ca eurodeputatul să continue proiectele predecesorului său, George Maior.

Comunicatul integral al AID:

"Asociația pentru Implementarea Democrației (AID) salută nominalizarea făcută de către Președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, a domnului Eduard Hellvig pentru funcția de director al Serviciului Român de Informații (SRI).

În actualul context regional, cu riscuri importante la adresa securității naționale, pe care AID le-a prezentat în mai multe rânduri în ultima perioadă, considerăm ca oportună și necesară nominalizarea unui director al SRI care să aibă susținerea Parlamentului, în vederea oferirii de stabilitate atât pe plan intern, cât și în relațiile cu partenerii euroatlantici.

Considerăm propunerea Președintelui ca fiind una adecvată, ținând cont de experiența domnului Hellvig în domeniul securității naționale: consilier al ministrului de Interne Constantin Dudu Ionescu (1999-2000), secretar al Comisiei de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor (2005-2008), membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO, membru supleant al Subcomisiei pentru securitate și apărare și al Delegației la Adunarea Parlamentară Paritară ACP-UE, dar și membru al Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor și al Delegației pentru relațiile cu Canada din cadrul Parlamentului European.

Totodată, ținând cont de necesitatea de a continua implicarea activă a SRI în lupta anticorupție, AID consideră oportună nominalizarea domnului Hellvig, având în vedere și faptul că în calitatea acestuia de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, domnul Hellvig, împreună cu AID, Ambasada Germaniei, Ambasada Olandei și Ambasada Finlandei, au inițiat procesul de realizare a unei strategii și a unui plan de măsuri anticorupție la nivelul ministerului, demers finalizat în mandatul actualului ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, domnul Liviu Dragnea. Strategia anticorupție a Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a fost în mod constant un demers apreciat de către Comisia Europeană, prin intermediul rapoartelor realizate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Acest aspecte este unul extrem de important, din perspectiva AID, pentru susținerea acestei nominalizări, lupta împotriva corupției și reducerea vulnerabilităților și gestionarea riscurilor la securitatea națională reprezentând un aspect vital al activității SRI.

Voiculescu îi răspunde lui Băsescu. Ce spune de propunerea lui Hellvig la SRI

Având în vedere rolul de organizație neguvernamentală al AID, activă în domenii precum reforma în administrația publică, combaterea fenomenului corupției, securitate regională, considerăm că este vital ca viitorul director al SRI să dea dovadă de echilibru, transparență și de o relație bună cu societatea civilă, înțelegând și rolul extrem de important al controlului civil asupra serviciilor de informații.

Considerăm, de asemenea, important ca domnul Hellvig, după confirmarea sa de către Parlament, să asigure continuitate proiectelor începute și viziunii fostului Director al SRI, domnul George Maior, apreciate de întreaga clasă politică, dar și de către partenerii euroatlantici, în mandatul domniei sale această instituție devenind principalul pilon de securitate în relația cu partenerii euroatlantici.

Salutăm, de asemenea, decizia Președintelui Klaus Iohannis și din perspectiva necesității asigurării continuității actualei conduceri ai SRI (adjuncți) și considerăm vital ca noul director să mențină instituția departe de influențele politice, asigurând astfel continuitatea activității Serviciului, a ofițerilor acestuia, cu sau fără funcții de conducere, care au depus eforturi pentru asigurarea securității României și nu au permis transformarea acesteia în ceea ce este Ungaria astăzi.

De asemenea, avem convingerea că SRI va continua buna colaborare cu Parchetul General, DNA, DIICOT, precum și cu celelalte instituții anticorupție în vederea asigurării unui climat de integritate și securitate cetățenilor României".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel