AID a sesizat CSM cu privire la magistrații care au “legalizat” bacşişul la ospătari

Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID) a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la magistraţii de la Judecătoria Vaslui care au “legalizat” bacşişul la ospătari – “argument” pentru lăsarea pe drumuri a unor justiţiabili.

AID solicită verificări şi eliminarea din magistratură a judecătorilor care încalcă grav principiile de drept şi iau hotărâri în baza unor presupuneri.

La aflarea, prin intermediul mass-media, Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID) a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să efectueze cercetări, prin intermediul Inspecţiei Judiciare, în privința hotărârii judecătorilor din Vaslui prin care o femeie din Vaslui, unic întreţinător de familie, trebuie să supravieţuiescă, alături de fetiţa ei, cu 15 lei pe lună, după ce Judecătoria Vaslui a refuzat să îi acorde un ajutor public judiciar, PREZUMÂND că, având în vedere ocupaţia femeii, respectiv aceea de ospătar, "aceasta beneficiază şi de alte venituri decât cele declarate, acest aspect fiind de notorietate".

Invocând ajutorul public judiciar, care, potrivit legii, garantează accesul la Justiţie a persoanelor fără venituri sau cu venituri mici, femeia a solicitat scutirea de la plata taxei de timbru judiciar, pe motiv că veniturile lunare ale acesteia sunt în cuantum de 777 de lei şi are în întreţinere un copil minor. Solicitarea acesteia a fost respinsă de Judecătoria Vaslui, aceasta arătând că veniturile pe membru de familie sunt cu 88 de lei mai mult decât limita prevăzută de lege pentru scutirea de la plata taxei judiciare. Judecătoria a dispus totuşi reducerea taxei de timbru cu 50% şi a stabilit ca suma să fie plătită în 15 rate lunare.

Femeia a înaintat o nouă cerere în instanţă prin care a solicitat reexaminarea cererii privind acordarea ajutorului public judiciar, sperând să obţină măcar o eşalonare a ratelor pe termen mai lung, dar magistraţii Judecătoriei Vaslui au respins cererea, motivând în hotărârea judecătorească astfel: "Având în vedere ocupaţia reclamantei, respectiv aceea de ospătar, instanţa PREZUMĂ că aceasta beneficiază şi de alte venituri decât cele declarate, acest aspect fiind de notorietate. Este evident că plata ratei stabilite va îngreuna situaţia economică a familiei, însă nu până la limita prevăzută de lege".

Apelul AID

"Considerăm inacceptabilă luarea unei hotărâri de către o instanţă de judecată din România în baza unei presupuneri, a unei estimări şi solicităm, astfel, Consiliului Superior al Magistraturii să se aplece asupra procedurilor şi a deciziilor pronunţate, să verifice legalitatea acestora şi să ne transmită un răspuns cu privire la acest nou caz", transmit reprezentanții AID.

De asemenea, AID consideră lipsă de profesionalism şi cunoştinţe juridice, dar şi cinism, pe de o parte, invocarea unor plăţi informale nedeclarate legal, neînregistrate legal, la baza căreia nu a existat nicio expertiză comandată de magistrat, iar, pe de altă parte, prezumarea greutăţii situaţiei economice a unei familii "până la limita prevăzută de lege".

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy