Ai ascultat imnul, la toate meciurile și aseară, în finala UCL. Știi cine l-a compus și pentru care REGE?

meciuri champions league
meciuri champions league

Imnul UEFA Champions League nu are titlu, versurile sunt în germană, engleză și franceză, iar muzica este o adaptare modernă a unei piese din 1727. Imnul nu poate fi descărcat sau interpretat legal în afara meciurilor UEFA.

Pentru sportul rege, a fost ales imnul încoronării celui de-al doilea rege britanic din Casa de Hanovra.

Britanicii au avut, ca și românii, un rege neamț: George I. Întemeietorul dinastiei care în 1916, și-a schimbat numele în Casa de Windsor, și care rezistă până azi, a decis, în 1727, să-l naturalizeze drept cetățean britanic pe George Frideric Handel și să-i încredințeze compunerea imnurilor care vor fi cântate la încoronarea fiului său, George al II-lea. Anglia era devastată de luptele interne din motive religioase, iar regele a vrut ca prin simbolistica și fastul ceremoniei de încoronare să consolideze viitoarea domnie a fiului său.   

Imnul încoronării este inspirat din Vechiul Testament, mai precis din pasajul care relatează despre  decizia regelui David de a-și desemna succesorul. Sfăuindu-se cu Marele Preot Zadok și cu Nathan, profetul, regele David îl alege pe fiul său Solomon, nu pe ambițiosul său frate, Adonijah.  Handel a mai compus trei piese, pe lângă Zadok, The Priest, dar numai acest imn a trecut dincolo de sălile de concerte cu muzică clasică, rămânând până azi unul dintre cele mai populare cântece patriotice și religioase pentru britanici.

Două cifre pentru anul primei interpretări:1749 și 1761 

Zadok ThePriest este interpretat în catedrala Westminster, începând din 1747, anul oficial al urcării pe tron a lui George al II-lea, la fiecare ceremonie de încoronare, în momentul în care ungerii ca rege sau regină de către arhiepiscopul de Canterbury.

Regele George al II-lea s-a urcat, de fapt, pe tron în 1761. Din cauza războiului civil și a instaurării republicii conduse de Cromwell el a plecat în Scoția, după ce George I a fost decapitat în 1749 și apoi pe continent, după ce Cromwell i-a învins pe scoțieni. Moartea subită a dictatorului care instaurase republica, din cauza unei pietre la rinichi, în 1658, permite Restaurația, iar George al II-lea, pentru care fusese scris imnul se întoarce în țară și e încoronat trei ani mai târziu. Toate documentele oficiale au fost însă datate astfel încât să pară că regele i-a succedat tatălui său, de aceea în unele cazuri este citat 1749 drept anul în care a fost auzit prima dată imnul compus de Handel în catedrala Westminster.

UEFA a început în 1991 un proces de rebranding, după incidentele violente de pe stadioane din anii optzeci. În 1992, numele competiției a fost schimbat în UCL, au fost schimbate logo-ul și culorile oficiale, iar muzica lui Tony Britten adoptată ca  imn oficial UEFA.

Citește și: Chelsea - Arsenal, rezultatul finalei Europa League. O 'afacere' englezească - VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel