Agnita: Șapte polițiști cercetați penal. Doi, arestați preventiv

 Şapte agenţi din cadrul Poliţiei oraşului Agnita sunt cercetaţi penal pentru fapte de corupţie, doi dintre ei primind mandate de reţinere pentru 24 de ore.

Organele de urmărire penală s-au sesizat din oficiu la data de 20 iulie 2017 cu privire la comiterea infracţiunilor de luare de mită, dare de mită, instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, ulterior fiind extinse cercetările penale faţă de mai multe persoane sub aspectul comiterii altor infracţiuni în legătură cu serviciul şi pentru alte fapte de corupţie.

Conform acestuia, cercetările efectuate au arătat faptul că, în cursul lunii mai a acestui an, agentul de poliţie M.L.V. a sancţionat un conducător auto ce transporta material lemnos fără documente legale. 

Urmare a acestui fapt, administratorul societăţii de exploatare a materialului lemnos a intrat în legătură cu agenţii de poliţie B.G., B.C. şi G.R.I., toţi din cadrul Poliţiei Oraşului Agnita, cărora le-a solicitat ajutorul pentru a-l convinge pe agentul constatator să înlocuiască procesul verbal iniţial întocmit cu un alt act de constatare, prin care să se dispună sancţionarea angajatului societăţii respective cu o amendă mai mică sau chiar cu un simplu avertisment, în schimbul acestui serviciu cei trei poliţişti primind de la mituitor suma de 1.000 lei. 

Presiuni asupra colegului

Cei trei agenţi de poliţie au exercitat presiuni asupra colegului lor pentru a-l determina să îşi încalce atribuţiile de serviciu, iar agentul de poliţie B.G. i-a comunicat agentului constatator că, în ipoteza în care se conformează acestor solicitări, va primi foloase de la administratorul societăţii de exploatare a materialului lemnos. 

Agentul de poliţie care a aplicat amenda a refuzat să se conformeze solicitărilor celor trei colegi şi a sesizat organele de urmărire penală. 

Potrivit anchetatorilor, în perioada iulie - octombrie 2017, agentul de poliţie G.R.I. din cadrul Poliţiei oraşului Agnita - Formaţiunea Rutieră a pretins şi primit în mod repetat diferite sume de bani şi alte bunuri de la persoane oprite în trafic pentru a nu constata anumite contravenţii sau chiar infracţiuni la regimul rutier, a atestat date nereale în înscrisurile oficiale întocmite în exercitarea funcţiei sale, iar, în alte situaţii, şi-a determinat alţi colegi de serviciu să îşi încalce aceste atribuţii de serviciu. 

De asemenea, s-a mai reţinut că agenţii de poliţie B.C. şi B.G., în aceeaşi perioadă, au primit mită 1.000 lei de la administratorul unui magazin din Agnita pentru a nu-l sancţiona pentru comiterea unor abateri la legislaţia incidentă în privinţa societăţilor comerciale. 

Totodată, s-a stabilit că agentul de poliţie B.C., acţionând şi în calitate de poliţist rutier, atât singur cât şi împreună cu agentul rutier G.R.I., a pretins şi primit sume de bani sau alte bunuri de la şoferi prinşi în trafic în timp ce încălcau normele, iar, în schimbul acestor foloase, agentul constatator nu dispunea măsurile de sancţionare contravenţională sau omitea întocmirea actelor de constatare a unor infracţiuni. 

Ce spun anchetatorii

Agentul de poliţie B.C, susţin anchetatorii, şi-a încălcat cu bună ştiinţă şi în mod repetat atribuţiile de serviciu şi a atestat date nereale în înscrisurile oficiale întocmite în exercitarea funcţiei sale. 

"Urmare a cercetărilor penale s-a stabilit că numitul G.R.I. a comis 5 infracţiuni de luare de mită, 8 infracţiuni de abuz în serviciu, în forma autoratului şi instigării, 3 infracţiuni de fals intelectual, în forma autoratului şi instigării, o infracţiune de divulgare a informaţiilor secret de serviciu sau nepublice, în formă continuată, şi o infracţiune de favorizarea făptuitorului, în timp ce, în sarcina agentului de poliţie B.C. s-a reţinut săvârşirea a 5 infracţiuni de luare de mită (în forma autoratului şi a complicităţii), 2 infracţiuni de dare de mită (în forma autoratului şi a instigării), 4 infracţiuni de abuz în serviciu, 2 infracţiuni de favorizare a făptuitorului şi o infracţiune de divulgare a informaţiilor secret de serviciu sau nepublice", se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. 

Cei doi agenţi au primit mandate de reţinere pentru 24 de ore şi urmează să fie prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

În această cauză mai sunt cercetaţi penal pentru fapte de abuz în serviciu şi agenţii de poliţie B.G., A.I., O.F., Ţ.F. şi A.I., cel dintâi dintre aceştia fiind suspectat şi de comiterea a două fapte de luare de mită, dar şi persoanele care au oferit mită poliţiştilor. 

Pe parcursul cercetărilor, procurorul de caz a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie din cadrul Serviciilor Judeţene Anticorupţie Sibiu, Alba, Mureş şi Braşov, precum şi de al lucrătorilor Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Sibiu, având aportul Serviciului Operaţiuni Speciale Sibiu şi al Brigăzii Operaţiuni Speciale Alba Iulia, dar şi al Direcţiei Generale Anticorupţie Bucureşti, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel