Agenția de rating Fitch a reconfirmat rating-ul BBB-, cu perspectiva negativă, acordat Nuclearelectrica

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Agenţia Fitch a reconfirmat ratingul negativ pentru SN Nuclearelectrica SA.

Agenţia de rating Fitch a reconfirmat rating-ul BBB-, cu perspectiva negativă, acordat SN Nuclearelectrica SA, informează joi compania printr-un comunicat remis Bursei de la Bucureşti.

"Rating-ul BBB- reflectă poziţia puternică de piaţă şi profilul solid de afaceri al SN Nuclearelectrica SA ca unic producător de energie nucleară, o sursă curată, sigură şi eficientă din punct de vedere al costurilor, cu o cotă de piaţă de 20%, ceea ce reprezintă 35% din totalul energiei fără emisii de CO2 produsă în România. Perspectiva negativă asociată ratingului reflectă ratingul suveran întrucât ratingul SNN este condiţionat de ratingul suveran al României, în cazul în care acesta ar fi retrogradat", se precizează în comunicatul citat.

Potrivit companiei, elementele esenţiale care au condus la reconfirmarea ratingului au fost profilul de afacere solid, nivelul suficient de lichiditate, profilul financiar estimat, influenţa opririi Unităţii 1 în vederea retehnologizării asupra rezultatului operaţional şi a necesarului de investitii, influenţa investiţiilor semnificative în cashflow-ul companiei, impactul suprataxării veniturilor în rezultatele financiare ale companiei, reducerea ponderii datoriilor garantate de stat precum şi de susţinerea puternică a companiei de către stat, dată fiind importanţa strategică şi legăturile de acţionariat.

Nuclearelectrica precizează că a solicitat evaluarea şi obţinerea rating-ului în vederea poziţionării pe piaţă şi implicit acordării posibilităţii de evaluare pentru realizarea proiectelor majore de investiţii.

Nuclearelectrica, singurul producător de energie nucleară din România, contribuie cu aproximativ 20% energie nucleară la producţia totală de energie, prin exploatarea celor două unităţi Candu, Unităţile 1 şi 2 ale Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de producţie de 700 MW. În acelaşi timp, Nuclearelectrica contribuie cu 33% la producţia totală de energie fără emisii de CO2 din România, scrie Agerpres.

Klaus Iohannis, la evenimentul de înmânare a celor două scrisori de intenție privind împrumuturile din partea U.S. EXIM Bank pentru Unitățile 3 și 4  de la Cernavodă

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat miercuri, 9 noiembrie 2022, alături de Reprezentantul Special al Președintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă, John Kerry, la ceremonia de înmânare a celor două scrisori de intenție privind împrumuturile din partea U.S. EXIM Bank pentru Unitățile 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă, care a avut loc în marja celei de-a 27-a Conferințe a Părților Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27), de la Sharm El-Sheikh, Republica Arabă Egipt.

Documentele au fost înmânate de către Președintele U.S. EXIM Bank, Reta Jo Lewis, ministrului român al Energiei, Virgil Popescu.

Cele două scrisori de intenție din partea U.S. EXIM Bank vizează un prim împrumut de circa 50 milioane USD, care va sprijini derularea Fazei a doua, de lucrări preliminare, a proiectului Unităților 3 și 4 și un împrumut ulterior, de 3 miliarde USD, care să sprijine Faza a treia, de construcție efectivă a proiectului (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel