ANMDM, agenția cu cele mai mici salarii din România, ținută așa din cauză de prea multă școală

O agenție cu rol esențial pentru viața românilor are cele mai mici salarii din țara bugetarilor de lux, numită România. Salariile sunt de trei-patru ori mai mici decât în mediul privat pe care îl reglementează, ceea ce nu e cazul în ANRE, ANCOM sau în zeci de alte instituții bugetivore inventate de administrația lacomă de la noi.

Sărăcia ANMDM este din cauza... școlii. O adevărată dovadă că prea multă școală strică, așa cum își tot spun repetenții care  o duc bine în lumea de azi.

Agenția Națională pentru Medicamente și Dispozitive Medicale a pierdut mare parte din personal, după ce guvernul i-a naționalizat fondurile și a tăiat salariile, în timpul crizei din 2010. Angajații care își aveau în față cariera profesională și-au găsit loc rapid în privat, cei care se aflau aproape de pensionare au părăsit ”natural” instituția.

Ca urmare, pacienții așteaptă trei ani ca un medicament nou să ajungă în farmaciile din România, față de opt luni, în Olanda, fiindcă nu are cine să verifice dosarele. S-a ajuns să ne rugăm de greci, să ne înregistreze la Atena formularele care nu se pot procesa în țară. Peste 10 miliarde de euro au fost pierdute, pe piața extrem de concurențială a studiilor clinice: pacienți în faze terminale ale unor boli grave au pierdut șansa la terapie de ultimă oră furnizată gratuit în cadrul acestor studii, medicii au pierdut o șansă de afirmare internațională, statul a pierdut taxe. Doar 10% din aceste ”fonduri nerambursabile” au fost exploatate, în cei mai buni ani, la un potențial de 1 miliarde de euro care ar fi putut fi atrase anual, de România. Din cauza lipsei de personal. Ungaria, Germania, Ucraina, până la război, s-au grăbit să ocupe locul pe care îl lăsa liber statul român.

Sigur că situația e revoltătoare, dar pe cine din elita politică a României a deranjat vreodată pagubele uriașe suportate de români fiindcă guvernul se scumpește la tărâțe și dă gratis făina unor alte state?

Care să fie explicația? De ce nu e lăsată ANMDM să își stabilească salariile, mai ales că nu primește bani de la guvern, ci se autofinanțează? De ce e vitregită Agenția Medicamentului, de ce sunt ținute la cel mai mic nivel salariile angajaților, care nu înseamnă mai nimic? În situația în care o primărie de orășel cu 5.000 de locuitori are mai mult personal...

Răspunsul e: prea multă școală. Că să ajungă șefă la ANRE, o cumnată are nevoie doar de o diplomă de la Bioterra obținută în trei ani, la fără frecvență. Ca să fii șef la ANCOM nu-ți trebuie masteratul. Verii sau finii, iubitele și nepoții pot fi miluiți cu posturi grase în agențiile care cresc deficitul, dacă reușesc să ia bacul și să ajungă cu taxiul până la prima privată din drum. La Agenția Medicamentului trebuie să fii farmacist, să faci o facultate de cinci ani, la fel de grea ca Medicina.

De aceea nu au românii medicamente și pierd 1 miliard de euro pe an. Dacă odraslele sau rudele guvernanților învățau destul ca să absolve Facultatea de Farmacie, erau și la ANMDM salarii ca la Curtea de Conturi.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel