Africa de Sud vrea să schimbe legea pentru a-i permite lui Putin să vină în vizită, fără să ajungă după gratii

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Africa de Sud intenționează să-și schimbe legea astfel încât să aibă puterea de a decide dacă va aresta sau nu un lider cercetat de Curtea Penală Internațională (ICC).

 

Remarcile lui Obed Bapela, vicepremier al Africii de Sud, vin pe fondul speculațiilor intense cu privire la faptul că statul vrea o vizită din partea lui Vladimir Putin, în august, scrie BBC.

Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru Putin, pentru crimele de război comise în Ucraina și strămutarea ilegală a familiilor. 

Africa de Sud îl invitase pe Vladimir Putin să participe la un summit al liderilor Brics.

Rusia nu a transmis dacă Putin intenționează să participe la summit.

Între timp, Pretoria a acordat și imunitate diplomatică oficialilor ruși, lucru pe care departamentul de afaceri externe l-a descris drept procedură standard.

Summit-ul Brics are scopul de a consolida legăturile dintre națiunile care alcătuiesc alianța - Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.

„În iunie vom depune legea în parlament”, a declarat Obed Bapela, un ministru adjunct în președinția sud-africană, pentru programul Newshour al BBC World Service.

Prin lege, Africa de Sud „își va acorda scutiri asupra mandatelor internaționale de arestare”, a spus dl Bapela.

Conform legilor sale actuale, Africa de Sud este obligată să-l aresteze pe Vladimir Putin dacă ajunge pe țărmurile sale, ca stat membru al CPI.

Dar Africa de Sud a refuzat să condamne invazia Ucrainei de către Rusia, insistând că vrea să rămână neutră.

CPI a emis mandatul pentru Vladimir Putin în martie, acuzându-l că este responsabil pentru crime de război – deși Moscova a respins astfel de acuzații.

Principalul partid de opoziție din Africa de Sud, Alianța Democrată (DA), a lansat o cerere în instanță pentru a obliga autoritățile să-l aresteze pe Vladimir Putin în cazul în care acesta sosește în august.

Bapela a spus că Africa de Sud a informat și CPI despre o derogare. Aceasta se referă la articolul 98 din Statutul de la Roma, tratatul care a înființat curtea în 2002.

În timp ce articolul 27 spune că nimeni nu este imun de urmărirea penală de către CPI, articolul 98 pare să sugereze că CPI nu ar putea cere Africii de Sud să-l aresteze pe liderul rus decât dacă Rusia a acceptat să ridice imunitatea lui Putin de la urmărire penală.

De asemenea, viceministrul a criticat CPI pentru „standardele duble”, spunând că regretatul Nelson Mandela, primul președinte ales democratic din Africa de Sud, ar fi fost dezamăgit de tribunalul pentru crime de război.

„Nu ne-am gândit niciodată că CPI va ajunge ceea ce este astăzi. Ei nu l-au acuzat niciodată pe Tony Blair, nu l-au acuzat niciodată pe [George W] Bush pentru crimele lor din Irak”, a spus el, referindu-se la foștii lideri din Marea Britanie și SUA și invazia lor din Irak, în 2003.

„Mandela ar fi spus [că] inegalitatea, inconsecvența ICC, sunt o problemă”.

Bapela a menționat, de asemenea, exemplele trecute de scutiri ale justiției internaționale, cum ar fi decizia Marii Britanii de a nu-l extrăda pe generalul Augusto Pinochet, în 1998.

Fostul dictator chilian a fost arestat la Londra la cererea unui judecător spaniol care încerca să-l judece pentru încălcarea drepturilor omului în mandatul său de 17 ani, dar guvernul britanic l-a eliberat după 16 luni, la sfatul experților medicali care au spus că era inapt să fie judecat. Acesta a murit acasă, în 2006.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel