Află ce vor studia elevii din clasa zero

clasa zero
clasa zero

Ministerul Educaţiei a făcut public curriculumul pentru clasa pregătitoare, după care vor învăța copiii care vor fi înscriși anul acesta, micuții urmând să învețe, pe lângă materiile de bază, și religia și calculatorul.

Programa concepută de Ministerul Educației va cuprinde Dezvoltare personală, Comunicare în limba română, Educaţie pentru societate, Religie, Matematică şi explorarea mediului, Muzica şi mişcare, Tehnologii de informare şi comunicare, Educaţie fizică şi sport, Arte vizuale şi lucru manual, fiind concepută astfel încât în centrul preocupărilor cadrului didactic să se afle dezvoltarea copilului.

Deși Ministerul Educaţiei susţine că nu există o diferenţă majoră între grupa pregătitoare de la grădiniţă şi clasa pregătitoare, totuși, copiii sunt obligați să vină la şcoală patru ore pe zi, în caz contrar încasând absenţe.

Pe lângă disciplinele de bază - limba română, matematică, cunoaşterea mediului sau muzică şi mişcare, copiii vor studia religie şi jocul cu calculatorul. La ora de religie săptămânală, copiii vor învăța rugăciuni precum „Toţi, cu inima curată”; „Doamne, Doamne, ceresc Tată”, texte biblice, colinde, precum „Astăzi S-a născut Hristos”, „Steaua sus răsare”, „Trei păstori”, „Am plecat să colindăm”, "Viflaime, Viflaime", sau cântari religioase, cum ar fi „Ţie, Doamne” sau Troparul Învierii Domnului.

"Profesorul poate organiza vizite la biserică cu elevii cu diferite ocazii şi scopuri: pentru participarea şi observarea anumitor slujbe bisericeşti; pentru a primi Sfânta Împărtăşanie; pentru discuţii cu preotul pe teme religioase sau pentru a organiza în comun diferite evenimente importante pentru comunitate", precizează documentul elaborat de Ministerul Educaţiei.

Una dintre raţiunile introducerii acestei materii în programa pentru clasa pregătitoare este aceea că "rolul religiei la vârstele mici este recunoscut şi susţinut de teoreticienii şi practicienii din domeniul educaţiei, care evidenţiază importanţa educaţiei religioase în formarea propriei identităţi a elevilor, aspectele legate de credinţe şi convingeri fiind un element important al acesteia".

Această propunere a Ministerului Educației se adresează copiilor de religie ortodoxă, pentru celelalte culte, urmând a fi definitivate alte programe, ghidate după principii similare.

Pentru limba română, programa prevede ca, în timpul afectat acestei discipline, copiii să facă jocuri de dicţie, să învețe poezii, cântece şi ghicitori, dar şi semnele grafice.

Educaţia pentru societate este o altă disciplină de bază la clasa pregătitoare. Copiii învaţă cum să se comporte, dar şi să îi respecte pe cei din jur.

La matematică şi cunoaşterea mediului, elevii învaţă să calculeze, dar şi să descopere fenomenele naturii.

Orele de muzică, educaţie fizică şi lucru manual au fost dintotdeauna preferatele copiilor.

În programa elaborată de Ministerul Educaţiei, se regăsește în gama de opţionale de la clasa pregătitoare şi studiul calculatorului. Ministrul Cătălin Baba este convins că noua lege a educaţiei este soluţia pentru un învățământ de calitate.

Programa pentru clasa pregătitoare se află pentru dezbatere publică timp de două săptâmâni, începând din 1 martie, orice părinte având posibilitatea să vină cu sugestii și observații.

Citește și:

Haos în școala românească pe tema înscrierii în clasa pregătitoare Părinții merg la tribunal cu clasa pregătitoare pentru anularea normelor ISMB: Precizări privind înscrierea copilului în clasa pregătitoare şi clasa I

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel