Afganistanul, sub asediu după retragerea SUA. Talibanii au ocupat a șasea capitală provincială

Afganistanul, sub asediu după retragerea SUA. Talibanii au ocupat a șasea capitală provincială   /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Afganistanul, sub asediu după retragerea SUA. Talibanii au ocupat a șasea capitală provincială / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Talibanii au ocupat orașul Aibak, capitala Samanganului, al șaselea oraș provincial capturat în ultimele zile.

Talibanii au capturat a șasea provincie din Afganistan în patru zile. Purtătorul de cuvânt al grupului armat a trimis luni dimineață mesaje presei, susținând că a ocupat Aibak, capitala provinciei Samangan. Adjunctul guvernator provincial al Samangan a confirmat preluarea de către talibani a regiunii, potrivit AFP.

Talibanii sunt „în deplin control”, a spus el, la scurt timp după ce un purtător de cuvânt al talibanilor a scris pe Twitter că toate instalațiile guvernamentale și de poliție din Aibak au fost „curățate”.

Samangan este a cincea provincie din nord care a căzut în mâinile talibanilorîn mai puțin de o săptămână și a șasea în general. Spre deosebire de Jowzjan, Kunduz și Sar-e-Pol, Samangan a fost cândva cunoscut ca fiind una dintre cele mai sigure provincii din Afganistan, cu foarte puțini talibani în regiune. Cu toate acestea, în ultimii trei ani s-a înregistrat o prezență tot mai mare a grupului în provincie.

Între timp, locuitorii din Kandahar, Herat și Lashkar Gah spun că luptele încă se aprind în apropierea capitalelor lor, pe care talibanii încearcă să le ocupe de mai bine de o lună, scrie AlJazeera.

Se reinstaurează haosul în Afganistan. Civilii sunt îndemnați să părăsească orașele asediate de talibani

Un comandant militar afgan a ordonat locuitorilor să părăsească orașul asediat Lashkar Gah din sudul Afganistanului, în timp ce armata pregătea o ofensivă majoră pentru a elimina luptătorii talibani după trei zile de lupte grele.

Talibanii au preluat controlul unei mari părți din Afganistanul rural de când forțele străine au început ultima etapă a retragerii lor în luna mai, dar acum se concentrează pe capturarea capitalelor provinciale, unde se confruntă cu o rezistență mai dură.

Oamenii, obligați să părăsească orașul

Generalul Sami Sadat, comandantul Corpului Armatei Afgane 215 Maiwand, le-a spus rezidenților să iasă cât mai curând posibil din oraș.

"Vă rugăm să plecați cât mai curând posibil, astfel încât să ne putem începe operațiunea", a spus el într-un mesaj către cei 200.000 de locuitori ai orașului, livrat prin intermediul mass-media.

„Știu că vă este foarte greu să vă părăsiți casele - este greu și pentru noi - dar dacă sunteți strămutați câteva zile, vă rog să ne iertați. Ne luptăm cu talibanii oriunde s-ar afla. Ne vom lupta cu ei ... nu vom lăsa în viață niciun taliban”, a spus el.

În ultimele zile, armata SUA a intensificat raidurile aeriene în toată țara, în încercarea de a stopa progresele talibanilor.

„Talibanii sunt peste tot în oraș, îi puteți vedea pe motociclete pe străzi. Arestează sau împușcă persoane care au smartphone-uri”, a declarat pentru AFP un locuitor din Lashkar Gah, sub condiția anonimatului (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel