EXCLUSIV  Afacerea Roșia Montană. Val Vâlcu: Cine este principalul "avocat" al Gabriel Resources

Roşia Montană
Roşia Montană

Jurnalistul Val Vâlcu a explicat, pentru DC News, diferența între mesajele care se distribuie în spațiul public și realitatea în ceea ce privește procesul între Gabriel Resources și statul român în cauza Roșia Montană.   

Mai multe organizaţii componente ale Campaniei 'Salvaţi Roşia Montană' au depus o cerere de intervenţie în procesul de arbitraj deschis de Gabriel Resources împotriva statului român, în care sunt aceștia susțin că sunt prezentate 'noi date şi perspective referitoare la încălcările drepturilor omului'. 

Val Vâlcu spune că ONG-urile de mediu ar trebui să înțeleagă că justiția română nu a găsit nimic ilegal în afacerea Roșia Montană, iar din această perspectivă DNA-ul devine principalul "avocat" al investitorului Gabriel Resources.

"Ieșirile în stradă, invocarea drepturilor omului țin la politicienii români, adică sunt o formă de presiune asupra lor, dar ele nu țin în instanță, mai ales la instanțele de arbitraj economic internațional. Nici DNA, nici alt parchet nu au încheiat acțiuni penale. Contractul nu a fost invalidat. Nu se știe să fi fost începută o acțiune anticorupție. Statul român avea un contract valabil cu o companie care a investit în baza acelui contract. Punct. În momentul de față acuzațiile apărute de presă despre presupuse încălcări ale legi nu au fost validate de justiția românească. Aici discuția se poartă așa: Era sau nu era corupție. Principalul "avocat" al lui Gabriel Resources devine chiar Laura Codruța Kovesi. Doamna Kovesi, care a stârpit corupția prin DNA, instituția condusă de ea atâta timp, nu a dovedit și nici măcar nu știm dacă a început vreo cercetare sau să fi făcut vreun rechizitoriu privind afacerea Roșia Montană. Aceste acuzații din sfera publică nu au fost validate nici măcar de DNA, darămite de un judecător”, a zis Val Vâlcu.

"Restul e campanie de PR"

Jurnalistul explică faptul că procesul în care investitorul de la Roșia Montană, Gabriel Resources, solicită despăgubiri statului român are legătură cu faptul că guvernanții au schimbat regulile după ce au semnat un contract ferm. "Restul este doar o campanie de PR dusă de cei care s-au opus proiectului. Ca urmare, atunci când o divinizezi pe Kovesi, trebuie să iei în vedere faptul că DNA nu a avut nimic de reproșat afacerii Roșia Montană. Statul român a încheiat o afacere cu o companie și apoi a schimbat regulile jocului. Doamna ministru al Culturii, Corina Șuteu, din guvernul Cioloș, a cerut schimbarea statulului exploatării din punctul de vedere al patrimoniului UNESCO. Asta poate fi judecat, probabil asta i se reproșează statului român, nu toate lucrurile pe care le susțin ong-urile" a adăugat Val Vâlcu.     

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel