Afacerea Mistral: propunere surpriză a americanilor pentru Franța și NATO

Un grup de legislatori americani propune ca navele de război Mistral pe care Franța ar trebui să le livreze Rusiei să fie cumpărate de NATO. Astfel, spun membrii Congresului american, Franța ar rămâne cu beneficiile financiare ale acestei afaceri fără să augmenteze forța militară a lui Vladimir Putin.

Înțelegerea privind vânzarea a două portelicoptere Mistral Rusiei a fost motiv de discordie în rândul țărilor euroatlantice. Statele Unite și aliații din Estul Europei au protestat față de această tranzacție încă de la semnarea contractului. În timp ce restul Uniunii Europene a oprit vânzarea de arme către Moscova, pe fondul crizei ucrainene, Parisul spunea că va respecta contractul și va livra Rusiei prima navă amfibie în noiembrie. Decizia a fost revizuită de guvernul francez după doborârea zborului 17 aparținând Malaysia Airlines.

Legislatori americani din ambele partide au luat decizia politică de a pune presiune pe NATO să cumpere navele. Ideea a fost lansată pentru prima oară primăvara trecută, însă fără succes, conform Foreign Policy.

"Sensibili față de povara financiară pe care ar resimți-o Franța dacă refuză să vândă aceste nave Rusiei, reiterăm apelul nostru ca NATO să cumpere aceste nave de război", se arată în scrisoarea trimisă la 4 noiembrie noului secretar general al Alianței, Jens Stoltenberg. "O asemenea decizie a NATO ar fi fără precedent și i-ar arăta președintelu Vladimir Putin că fermitatea noastră retorică este însoțită de fermitatea noastră factuală și că alianța noastră nu va tolera acțiunile sale periculoase în Europa".

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin declara la sfârșitul lunii octombrie că Franța va livra Rusiei la 14 noiembrie primul elicopter Mistral. Parisul a dezmințit afirmațiile lui Rogozin, explicând că nu s-au întrunit toate condițiile necesare livrării.

Afacerea franco-rusă de 1,6 miliarde de dolari care încinge Marea Neagră

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel