"Afacerea Depardieu", cu iz de manipulare politică

putin si depardieu dc
putin si depardieu dc

Renunțarea lui Gerard Depardieu la pașaportul său francez în schimbul unui pașaport rus are o dimensiune politică, Vladimir Putin manipulându-l pe actor într-un context de răcire a relațiilor franco-ruse, scrie rfi.ro.

Chiar dacă Deperdieu realizează sau nu asta, comentatorii spun la unison că Vladimir Putin manipulează această afacere în interesul său, al politicii sake și al dorinței de a reabilita imaginea Rusiei. Potrivit cotidianul Le Monde, Palatul Elise este foarte iritat de jocul lui Putin, probabil mult mai mult decît de naivitatea lui Gérard Depardieu.

Schimbarea puterii din Franța, care l-a plasat pe socialistul Francois Hollande în fruntea Hexagonului, a venit cu o răcire a relațiilor francezilor cu Rusia. Parisul şi Moscova au poziţii divergente în privinţa crizei siriene, dar şi în ce priveşte dosarul nuclear iranian sau situaţia din Mali.

Moscova s-ar mai putea teme de o atitudine din partea UE, similară cu cea a S.U.A, care au decretat sancţiuni împotriva unor responsabili oficiali ruşi acuzaţi de încălcări ale drepturilor omului. Un analist citat de Le Monde spune că, paradoxal, moscoviții s-au înțeles mult mai bine cu guvernele franceze de dreapta, decât cu cele de stânga. Franţa refuză însă să intre în jocul provocator al Moscovei, pentru că Parisul ar putea cu uşurinţă să acorde, de exemplu, cîte un paşaport francez fetelor din formaţia de rock Pussy Riot care au îndrăznit să-l critice pe Putin iar acum sunt în puşcărie.

Jocul făcut de Putin e unul al diversiunii, arată corespondentul cotidianului francez. Președintele rus vrea să-i convingă pe cetățenii săi că Rusia a devenit o țară atractivă, în care și occidentalii vor să trăiască, Europa adâncindu-seîn criză și incetrtitudine. Din punct de vedere mediatic el a şi reuşit să atragă atenţia cu această "farsă" a atribuirii unui paşaport rus unui mare actor francez care, în plus, l-a jucat şi pe Rasputin. A atrage atenţia şi a ocupa spaţiul mediatic nu înseamnă însă şi a convinge.

Pregnantă este și latura dureroasă pentru memoria victimelor totalitarismului și sovietismului. Franța a furnizat, încă din anii '20, o lungă listă de intelectuali și scriitori fascinați de sovietism și de complexele lui caractere, convinși că soarele progresului "răsare de la răsărit". Gerard Depardieu se înscrie acum și el, din păcate, în rândul acestei categorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel