Afacerea Cahuzac. Ministrul lui Hollande, audiat în timp ce președintele e la București.

”Nu l-am mințit pe Francois Hollande!”. În timp ce președintele Franței se afla la București, la Paris a fost audiat fostul său ministru al Bugetului, Jerome Cahuzac, acuzat de evaziune fiscală, spălare de bani și fals în declarațiile de avere. Cahuzac riscă 7 ani de închisoare, conform unei legi pe care chiar el a promovat-o. Mărturiile privitoare la Hollande au fost făcute în ultima declarație pe care o dă în timpul procesului.

Scandalul Cahuzac a clătinat puternic mandatul președintelui Hollande. Ministrul Bugetului, Jerome Cahuzac, chirurg și proprietar al unei clinici de transplant de păr,  și-a ascuns profiturile de fiscul francez, începând din 1992, într-o bancă din Elveția. Când celebrul secret bancar elvețian a început să se clatine, în 2009, a mutat banii în Singapore, printr-un off shore. Presa a publicat date despre afacerile lui Cahuzac în 2012, iar ministrul a negat, atât public, cât și față de președinte, orice ilegalitate.

Am avut două întâlniri cu Hollande

Cahuzac a recunoscut, în declarația dată în fața judecătorilor, două întâlniri cu Hollande pe această temă, după izbucnirea scandalului. Una a fost între patru ochi, alta în prezența premierului Jean-Marc Ayrault, chiar în timp ce site-ul de știri Mediapart anunța existența contului secret.

”Președintele m-a întrebat: Ce e cu povestea asta?, a spus Cahuzah în fața judecătorilor. Nimic, doar prostii, i-am răspuns. Președintele nu m-a întrebat clar dacă am un cont secret, deci nici eu nu l-am mințit”, a adăugat fostul ministru. Cahuzac a mai spus că după această conversație a avut convingerea că președintele dorește ca el să rămână în funcție, mai ales că în demcebrie trebuia trecută Legea Bugetului. ”Chiar și pe un preșdinte trebuie să-l refuzi. Nu am avut puterea să-i spun că nu mai rămân. N-a fost vina lui Hollande”, a concluzionat Cahuzac. 

Contul, deschis pentru finanțări de campanie

 În prima zi a audierilor, Jerome Cahuzac a recunoscut că, inițial, deschisese contul pentru a finanța activitățile politice ale fostului premier  Michel Rocard. Ulterior, l-a folosit pentru vacanțe de lux și plata unor apartamente la Londra, pentru fii săi. După inculpare, Cahuzac a intenționat să se sinucidă, dar avocatul l-a convins să renunțe la acest gest extrem.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel