Afacerea Assange? Ce țară va vizita Obama, după ce a refuzat Rusia lui Putin

obama
obama

Barack Obama a refuzat să-l întâlnească pe Vladimir Putin, luna viitoare, la Moscova, decizie pe care Rusia a catalogat-o drept ”dezamăgitoare”. Președintele american își schimbă ruta de avion și va pleca, la începutul lui septembrie, în Suedia, țara care cere extrădarea fondatorului Wikileaks, Julian Assange. Australianul a cerut azil politic Ecuadorului, susținând că Suedia nu va ezita să-l arunce imediat în mâinile Senatului american.

”Afacerea Snowden” este ultima disensiune importantă dintre Rusia și SUA, iar Obama a concluzionat că ”nu există destul progres în ultima perioadă în relațiile bilaterale” Washington - Moscova, pentru a-l întâlni pe Putin. Unii analiști consideră că dosarul ”cârtiței” din CIA a aruncat de unul singur în aer relația dintre cele două superputeri. Resetarea relațiilor cu Rusia a fost oprită de mult mai mulți factori: divergențe în chestiunea siriană, o lege dată anul trecut de Rusia prin care li se interzice americanilor să adopte copii ruși, lista Magnitsky, propaganda anti-gay a Rusiei, sau refuzul Moscovei de a-și reduce armamentul nuclear.

Pe 4-5 septembrie, Barack Obama va efectua ”prima vizită bilaterală adevărată” în Stockholm, cum a numit-o ministrul de Externe suedez, Carl Bild, citat de EuObserver.

Numitorul comun dintre SUA și Suedia este Julian Assange, fondatorul Wikileaks, pe care Senatul american vrea să-l judece pentru publicarea unor dosare clasificate. Assange a fost acuzat de două suedeze, la finele lui 2010, de agresiune sexuală, pe numele său fiind emis un mandat internațional de arestare. Australianul a cerut azil politic Ecuadorului, în timp ce se afla în Marea Britanie, solicitare ce i-a fost acceptată. De peste doi ani, el se adăpostește la ambasada țării latine din Londra. Assange susține că Suedia îl cere doar pentru a-l preda SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel