Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, sărbătoare pe 27 ianuarie

Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, sărbătoare pe 27 ianuarie
Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, sărbătoare pe 27 ianuarie

Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur este trecută în calendarul ortodox în data de 27 ianuarie.

În această zi au fost aduse la Constantinopol, în timpul împăratului Teodosie, moaștele acestui mare sfânt. Sfântul Ioan Gură de Aur este unul din cei mai importanți ierarhi ai Bisericii, el fiind cel care a organizat textele Sfintei Liturghii care îi poartă numele, care se slujește și în prezent.

În ziua în care se face pomenirea aducerii moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gura de Aur, se amintește că el a acuzat-o pe împărăteasa Eudoxia că și-a însușit via văduvei Calitropia. Sfântul Ierarh Ioan Gura de Aur a fost izgonit de doua ori din scaunul patriarhal, că după un timp, să fie rechemat în scaunul patriarhal.

De aici a continuat legăturile sale cu prietenii din Constantinopol și Antiohia. Acolo a stat sub paza legionarilor armatei imperiale bizantine timp de trei ani, până în anul 407. În acel an, la insistențele împărătesei Eudoxia, împăratul Arcadius a hotărât că Sfântul Ioan Gură de Aur să fie exilat pe țărmul răsăritean al Mării Negre, în localitatea Pityus, pentru a fi cât mai departe de Constantinopol și Antiohia și pentru a nu influența pe credincioșii din capitala imperiului.

După trei luni de călătorie, au ajuns în localitatea Comane din provincia Pont, a Imperiului Bizantin. Într-o noapte, i s-a arătat mucenicul Vasilisc, ale cărui sfinte moaște se aflau acolo și i-a zis: „Curaj, frate Ioane, că mâine vom fi împreună!”.

Această călătorie afectând iremediabil starea precară a sănătății Sfântului, în data de 14 septembrie a anului 407, după ce s-a împărtășit cu Sfintele Taine, s-a mutat la Domnul rostind cuvintele: „Slavă Ție, Doamne, pentru toate”, conform Pravila.ro.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel