EXCLUSIV  Adrian Vasilescu: Nemții ne invidiau. Aveam 11 feluri de franzelă la București

bal bucuresti interbelic
bal bucuresti interbelic

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a vorbit la Interviurile DC News despre cum inteligența diplomatică și voința conducerii BNR au făcut ca România să acumuleze la un moment dat cea mai mare cantitate de aur pe care a avut-o vreodată. 

Adrian Vasilescu a povestit despre perioada Celui de-al II lea Război Mondial când România era aliata Germaniei naziste. "Nemții erau dornici să cumpere diverse de la noi. Banca Națională a României a formulat o cerere ca nemții să plătească în aur. Cea mai mare cantitate de aur  pe care a avut-o vreodată România s-a adunat atunci, 240 de tone de aur. Aceste 240 de tone s-au făcut în condiții puse de România. Să nu fie lingouri bătute după 1938. Adică să fie ștapilate cu data înainte de război, pentru a nu fi aur de la evreii omorâți. O altă condiție a fost aceea că BNR nu avea încredere în monedele de război. Nemții au făcut demersuri importante pentru a schimba această situație.

Nemții invidiau prosperitatea României

Vasilescu povestește cum, la un moment dat, un demnitar german îi scrie lui Hitler că mareșalul Antonescu a fost de înțeles, dar nu se poate înțelege cu Banca Națională. "Întreaga conducere a făcut zid în jurul guvernatorului și până la urmă au plătit nemții numai în aur", povestește Vasilescu. Același demnitar îi scrie lui Hitler cu ciudă că, "la această oră, în care în Europa se moare de foame, la București este o situație aproape imorală. Se comercializează 11 tipuri de franzelă."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel