Adrian Streinu-Cercel: Sunt necesari aproape doi ani pentru realizarea unei agenţii pentru Evaluarea Tehnologiei Medicale

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS) Adrian Streinu-Cercel a declarat, joi, cu prilejul unei mese rotunde, că pentru realizarea unei agenţii pentru Evaluarea Tehnologiei Medicale (ETM) ar fi necesare între 18 şi 24 de luni.

El a precizat că în prezent România nu are o astfel de instituţie care să evalueze tehnologia în sănătate şi a spus că sistemul de sănătate trebuie să fie pregătit să primească o astfel de nouă instituţie.

În opinia sa, agenţia ar trebui să fie independentă şi să aibă ca domeniu de activitate întreaga paletă de tehnologii medicale, aparatură, prevenire, proceduri, ghiduri, procese manageriale şi de suport.

Pentru implementarea unei astfel de agenţii, reprezentantul MS susţine că ar fi nevoie de modificări legislative în domeniul sănătăţii.

Streinu-Cercel a precizat că un draft pentru realizarea unei astfel de instituţii a fost înaintat în urmă cu trei săptămâni către „decidenţi“, urmând ca în octombrie sau noiembrie să fie gata forma finală şi pusă în dezbatere publică.

Pentru ca o astfel de instituţie să înceapă să funcţioneze este nevoie de elaborarea unui catalog naţional de costuri şi tarife în sistemul public de sănătate, un sistem de management al informaţiilor, operaţionalizarea registrelor naţionale de boli cronice.

„Scopul agenţiei va fi acela de a oferi suportul informaţional pentru formularea unor politici de sănătate eficiente, sigure, centrate pe pacient care să asigure obţinerea celei mai mari valori adăugate posibile“, a spus secretarul de stat.

Totodată, ETM va realiza un proces multidisciplinar şi va sintetiza informaţii medicale sociale, economice şi etice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel