Adrian Oros, pagubele produse de pesta porcină, 4 miliarde de euro

Bogdan Cotigă / 31 aug 2018 / 13:21 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Deputatul Adrian Oros, vicepreşedinte al PNL, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că pagubele produse prin proasta gestionare a situaţiei create prin răspândirea pestei porcine africane vor fi de patru miliarde de euro.

 'În estimarea noastră, a medicilor veterinari şi a crescătorilor de animale, pagubele pe care le produce gestionarea aceasta proastă a pestei porcine africane se întinde pe cel puţin 10 ani şi ajung undeva la patru miliarde de euro. Aici nu ne referim doar la banii pe despăgubiri pe care îi primeşte fiecare proprietar pentru fiecare porc, respectiv 6 lei dacă animalul este mai greu peste 30 de kilograme şi 10 pe kilogram dacă animalul este până la 30 de kilograme', a declarat Oros, la Satu Mare.

El a explicat că în gospodăriile mici lucrurile vor putea reintra în normal, dar, în cazul marilor ferme, pierderile sunt devastatoare. 'Ne referim la costurile acestea de mişcări de oameni care lucrează, de dezinfectant, de echipamente, şi apoi reluarea activităţii în marile complexe comerciale, pentru că un om într-o gospodărie unde a avut doi porci după eradicare, după dezinfecţie, dacă în şase luni nu apare boala în comună, se poate repopula, dar în marile complexe pierderile vor fi foarte mari pentru că au nişte parteneri de afaceri, abatoare, aveau contracte de export. Deci pierderile pentru creşterea şi lipsa cărnii de porc din România vor fi devastatoare şi se vor întinde pe cel puţin 10 ani', a spus Oros. 


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24