Adrian Gorun, validat ca rector, a demisionat pentru a deveni șef al Senatului Universității din Târgu Jiu

adrian-gorun
adrian-gorun

Ministrul învăţământului, Cătălin Baba l-a validat în funcţie pe noul şi vechiul rector al Universităţii “Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, Adrian Gorun (fost secretar general în Ministerul Educaţiei). Totuşi, după ce De Ce News a arătat că Legea Educaţiei nu-i permite lui Gorun să ocupe încă o dată fotoliul de rector, acesta a demisionat.

Costin Munteanu

“Domnul Gorun a fost validat de ministrul Educaţiei. Dânsul a câştigat alegerile cu 80% din voturi. Însă, printr-o adresă trimisă Ministerului în luna februarie, domnul Gorun ne anunţă că a renunţat la funcţia de rector, pentru cea de preşedinte al Senatului universităţii. Vor fi noi alegeri pentru funcţia de rector la Universitatea din Târgu Jiu”, ne-au declarat reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS). Costurile pentru organizarea noilor alegeri vor fi suportate de Universitatea “Constantin Brâncuşi”.

Ministrul Cătălin Baba nu a ţinut cont nici de adresa pe care chiar el a semnat-o, când l-a validat pe Adrian Gorun ca rector. “O persoană nu poate fi rector dacă anii cumulaţi de conducere, în calitate de rector al aceleiaşi instituţii de învăţământ superior, indiferent de întreruperi, însumează între 4 şi 8 ani (un mandat întreg şi o fracţiune dintr-un al doilea mandat). Într-o astfel de situaţie, o nouă candidatură pentru funcţia de rector ar presupune, potrivit art. 213, alin 7 din Legea educaţiei naţionale 1/2011, un nou mandat de 4 ani, ceea ce contrazice durata maximă prevăzută, de 8 ani”, se arată într-o adresă trimisă rectorilor universitari de către ministrul Baba.

Adrian Gorun şi-a celebrat victoria din alegeri, în acest sfîrşit de săptămână, printr-o “gală”, la care a participat, printre alţii, şi renumitul interpret de muzică populară Dumitru Farcaş. Acesta a primit distincţia de Doctor Honoris Cauza. Evaluările realizate de Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului (MECTS) în 2011 atestă că Universitatea din Târgu Jiu, după şase ani sub conducerea lui Adrian Gorun, se află în coada instituţiilor de învăţământ superior din România, cu optsprezece programe de studii în ultimele trei categorii şi cu un singur program de studii în prima categorie. De asemenea, în 2009, analizând transparenţa şi corectitudinea administrativă, corectitudinea academică, calitatea guvernanţei şi managementul financiar, Coaliţia pentru Universităţi Curate a plasat Universitatea “Constantin Brâncuşi” pe ultimul loc în Topul Integrităţii Universităţilor din România, acordându-i zero stele.

Citește și:

Noul rector de la “Constantin Brâncuşi” trage un chef cu Dumitru Farcaș și un scandal cu ministrul Cătălin Baba

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel