Adrian Chesnoiu (AFIR): Sper ca toţi europarlamentarii români să se opună diminunării bugetului pentru politica agricolă comună

Directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Adrian Chesnoiu, a declarat joi, la Bistriţa, că îşi doreşte ca toţi europarlamentarii români să se opună intenţiei de diminuare a bugetului pentru politica agricolă comună în exerciţiul bugetar viitor, având în vedere că nevoia de finanţare a satului şi a agriculturii româneşti depăşeşte sursele actuale de finanţare din fonduri europene.

'Eu sper că toţi factorii abilitaţi şi toţi reprezentanţii României în cadrul Parlamentului European, toţi europarlamentarii români vor avea un singur scop, acela de a se opune diminuării bugetului pentru politica agricolă comună. Şi vă spun de ce: pentru că în realitatea faptică, noi am avut la dispoziţie, din cele 8,13 miliarde de euro destinate investiţiilor, 5,56 miliarde de euro. Cele 5,56 miliarde de euro, noi suntem astăzi cu ele contractate la aproximativ 93% din tot programul, adică am terminat liniile de finanţare cam pe toate măsurile.

Nevoia de finanţare a satului românesc şi a agriculturii româneşti se ridică la peste 9 miliarde de euro, luând cifrele din toate proiectele însumate, depuse în sistem la noi. Asta ce ne rezultă? La o analiză simplă, că nevoia satului românesc şi a agriculturii româneşti de astăzi este de peste 4 miliarde faţă de ceea ce am regăsit ca surse de finanţare din fonduri europene, deci ar trebui cu toţii să luptăm pentru a avea măcar un program sau un buget egal cu cel din exerciţiul 2014-2020', a explicat Chesnoiu.

Directorul general al AFIR a adăugat că este nevoie de continuitate în privinţa proiectelor demarate la nivelul comunităţilor rurale, astfel încât prin acestea să fie satisfăcute condiţiile de viaţă de bază, care ar putea atrage tinerii către satul românesc. 'Pentru că avem nevoie de continuitate, la nivel guvernamental şi cred că şi la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, prin modul în care am văzut eu că se lucrează, se implementează deja această concepţie: trebuie să aducem comunităţile noastre la un nivel minim de asigurare a condiţiilor de viaţă în mediul rural, adică să ai acces la o şcoală bună, la un after-school, la grădiniţă, să ai drumuri bune în comunitate, apă, apă uzată.

Cred că sunt primele şi cele mai importante lucruri de care trebuie să beneficiezi, astfel încât să fim în măsură ca, pe termen lung, să reducem decalajele dintre mediul urban şi mediul rural, în încercarea şi în eforturile susţinute atât la nivel european, cât şi la nivel naţional de a întoarce tinerii cu faţa către sat', a mai spus Chesnoiu. Directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu, a efectuat o vizită de două zile în judeţul Bistriţa-Năsăud, ocazie cu care a avut întâlniri cu conducerea Consiliului Judeţean, cu primarii şi grupurile de acţiune locală din judeţ şi a vizitat câteva dintre obiectivele din mediul rural care au beneficiat de finanţare europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel