Adrian Câciu: Uniunea Europeană a eșuat în ceea ce privește solidaritatea socială

 UE
UE

Economistul Adrian Câciu a explicat modul de abordare al elvețienilor pentru creșterea salarială votată, prin referendum, săptămâna trecută.

"La noi, toți cei care ne-au guvernat au mers pe principiul productivității muncii și de aici aducem salariu. Elveția, de când s-a născut ea ca țară și cred că toată lumea o știe, campioana financiară a Lumii, se bazează pe productivitatea capitalului. Întotdeauna, productivitatea capitalului va fi mai mare decât productivitatea muncii. Și atunci, în consecință, în momentul în care legi salariul de productivitatea capitalului are foarte multe efecte. Ideea asta a elvețienilor, foarte curajoasă, va avea foarte multe efecte în zona europeană.

Vor fi foarte multe presiuni în zona europeană pentru introducerea acelui venit minim garantat sau a salariului minim cât mai ridicat, mai ales în contextul acesta de criză și mai ales în alt context de care lumea nu vorbește... Uniunea Europeană a eșuat în ceea ce privește solidaritatea socială, din punct de vedere al Proiectului European. Are un număr foarte mare de șomeri și a avut un șomaj foarte ridicat mai ales în zona de sud. Ceea ce înseamnă că politicile publice în zona de convergență socială nu au dat rezultate", a spus economistul într-o emisiune la Realitatea Plus.

Câciu: Este o chestiune de loialitate

"În contextul spus de mine, în contextul de criză economică care se resimte mult mai drastic la persoanele vulnerabile din punct de vedere social, în contextul unui astfel de exemplu care îți arată că se poate. Dar de ce dau ei acest salariu? Nu au nevoie. Ei vor să nu fie sărăcie fiindcă sărăcia înseamnă cost. Orice stat care are sărăcie are cost aferent sărăciei. Ei vor să-și loializeze cetățenii. Este greu să fi cetățean elvețian, dar majoritatea acestora nu pleacă din Elveția. Este o chestiune de loialitate. Sunt niște eforturi pe care le faci tu ca stat. Societatea de acolo devine omogenă tocmai prin astfel de politici", a mai spus Câciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel