ADR Centru. Transportul public din Mediaş, modernizat cu aproape 12 milioane de euro până în 2022

Sistemul de transport public din Mediaş, inaugurat în urmă cu trei decenii, va fi modernizat până în mai 2022 printr-un proiect în valoare totală de aproape 12 milioane de euro, din care aproape 9,8 milioane de euro fonduri Regio, potrivit unui comunicat de presă.

'Un sistem de transport public care a fost inaugurat în 23 august 1989 la Mediaş, al treilea realizat în Regiunea Centru, după cele din oraşele mari Braşov şi Sibiu, primeşte fonduri europene Regio pentru a crea condiţii de siguranţă pentru pasageri, atât prin reabilitarea infrastructurii de transport, cât şi prin extinderea liniei de troleibuz cu peste 14 km.

Proiectul, cu o valoare totală de peste 12 milioane euro, le va oferi cetăţenilor posibilitatea de a utiliza şi mai mult troleibuzele din municipiu, dar şi posibilitatea reducerii noxelor şi a păstrării unui aer mai curat', se menţionează în comunicatul transmis de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru. Contractul de finanţare a fost semnat joi, la sediul Primăriei Mediaş, de către primarul municipiului, Gheorghe Roman, şi directorul general al ADR Centru, Simion Creţu, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean.

Proiectul contractat, cu titlul 'Modernizarea, reabilitarea şi extinderea traseelor de transport public electric', are o valoare totală de peste 57,1 milioane de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate este de peste 44,8 milioane de lei - 98,00% din valoarea eligibilă, ceea ce înseamnă 9.795.000 de euro. 'Pentru cei peste 47.000 de locuitori ai municipiului, dorim să îmbunătăţim eficienţa transportului public de călători, frecvenţa şi timpul parcurs, accesibilitatea şi transferul de la transportul privat la cel public. Vom dezvolta astfel un sistem de transport atractiv şi eficient pentru călători, cu troleibuze electrice. Vom moderniza reţeaua de transport în comun, vom asigura condiţiile pentru diminuarea traficului rutier cu autoturisme proprietate personală şi, implicit, ştim că vor scădea emisiile de dioxid de carbon în municipiul Mediaş', a declarat, potrivit comunicatului, primarul Gheorghe Roman.

Printre principalele lucrări prevăzute în proiect se numără înlocuirea celor 18,95 kilometri de linie de contact, uzată fizic şi moral, cu un fir de contact din cupru, cu profil special pentru troleibuze, extinderea liniilor de troleibuze pe o lungime totală de peste 14 kilometri, achiziţionarea a trei troleibuze noi, reabilitarea/modernizarea podurilor şi pasajului situate pe ruta troleibuzelor. De asemenea, trei staţii de aşteptare a troleibuzelor vor fi dotate cu panouri de informare a călătorilor privind timpul de aşteptare şi numărul liniei de transport public care operează pe ruta respectivă, precum şi o cameră video de supraveghere cu rol de creştere a siguranţei echipamentelor şi a călătorilor în staţie.

De asemenea, în două staţii cu aflux mare de călători, din cele trei, vor fi instalate automate de vânzare bilete de transport. Se au în vedere şi implementarea sistemului de camere video de monitorizare CCTV în toate intersecţiile şi trecerile de pietoni semaforizate, incluse în sistem, integrarea/extinderea/modernizarea sistemului de ticketing, instalarea Centrului de comandă şi control integrat. Beneficiarul estimează că proiectul va fi finalizat până la data de 31 mai 2022.

'Promovarea mobilităţii urbane prin modernizarea şi extinderea traseelor de transport public electric, dar şi implementarea unui sistem integrat de trafic vor susţine obiectivele Primăriei Municipiului, ce vizează îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea poluării. Cetatea Mediaşului a fost reabilitată anii trecuţi tot din fondurile POR, în perioada 2007-2013, şi a atras deja un număr mai mare de turişti, iar posibilitatea de deplasare cu troleibuzul va fi un punct de atracţie suplimentar atât pentru turişti, cât şi pentru locuitori. În plan secundar, cetăţenilor utilizatori de troleibuz li se vor adăuga alţi 2.000 de noi călători, care vor putea ajunge la destinaţie mai rapid, mai confortabil, mai sigur, atât prin prelungirea traseului, cât şi prin modernizarea staţiilor şi noile troleibuze achiziţionate prin proiect', a declarat, potrivit comunicatului, directorul general al ADR Centru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel