Adolescentă, umilită într-un spital. Mirel Palada, reacție dură

O adolescentă din județul Covasna internată la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca a fost umilită pentru că nu vorbea corect limba română. În acest caz, UDMR a depus o plângere la CNCD.

Mirel Palada cataloghează drept 'nesimțire' faptul că tânăra nu vorbea corect românește.

'Citesc ca zilele astea UDMR a depus o plingere impotriva Spitalului Judetean din Cluj unde o adolescenta de 17 ani din Covasna, ce nu vorbeste limba romana, a fost "umilita si discriminata".

O compatimesc sincer pe adolescenta, pentru ca este cea mai neplacuta si timpita situatie ca, atunci cind esti bolnav, cei care ar trebui sa aiba grija de tine in loc sa te repare, te umilesc si te discrimineaza.
Insa la fel de sincer o compatimesc pe aceasta adolescenta de 17 ani din Covasna, un judet al Republicii Romania, ca a ajuns la aceasta virsta inaintata, deja poate chiar si legal sa intemeieze o familie, e acolo, in pragul vietii, cam coapta, cam adulta, si inca nu stie limba oficiala, repet, OFICIALA, a tarii in care cu stima, cu onor si cu consideratie s-a nascut si locuieste.
 
Din cite stiu eu, ultima data cind m-am interesat de asta, limba maghiara nu era limba oficiala a Romaniei. Distinsa adolescenta traieste in Romania, deci ar trebui sa stie limba romana. Limba romana, limba oficiala a acestei tari si limba in care se vorbeste in spitale, de exemplu, daca nu cumva e nevoie sa-ti chemi translator.
Faptul ca pina la 17 ani adolescenta respectiva a trait fara sa invete limba romana deja spune multe despre felul in care tine sa se relationeze cu tara sa. Unii ar numi-o sfidare, altii ar numi-o lipsa de respect, altii, mai ciobani si mai munteni, asa, ca mine, i-ar spune simplu: nesimtire.
 
Sint sigur ca acest eveniment nefericit este o lectie de viata pentru ea. Pe de o parte cu siguranta o va inrai si mai mult in contra nemernicilor de romani. Pe de alta parte va invata insa ca, totusi, cit timp esti in Romania, ar cam fi cazul sa inveti macar o bruma de romana, chiar daca nu-i inghiti absolut deloc pe nemernicii de romani. Nu de alta, dar s-ar putea totusi sa ai nevoie la necaz, oricit de mult ai dori sa tii coada sus si sa te descurci toata viata doar cu limba maghiara.
Ii urez insanatosire grabnica adolescentei din Covasna si un pic mai multa minte, pentru a reusi sa puna in practica cele doua valori despre care ne scot ochii fundamentalistii maghiari ca nu le-am avea: toleranta si respect.
Mama noastra, ca nu ne mai facem bine la cap...', scrie acesta pe pagina personală de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel