EXCLUSIV  ADMITERE Universitatea Alba Iulia 2021. Breaz, informații despre înscriere și locuri

Daniel Breaz, rectorul Universităţii Alba Iulia, a oferit detalii despre înscriere și locurile disponibile la admitere, într-un interviu pentru DC NEWS TV.

"Înscrierea depinde de specializare. În momentul de față, cu siguranță, la toate specializările, vorbim despre media la examenul de Bacalaureat, iar la unele specializări vocaționale avem câteva probe practice sau specifice specializării respective. Dar media la Bacalaureat reprezintă un procent mare sau 100% la unele specializări la admiterea unui student la Universitatea noastră.

Avem locuri la buget, avem și locuri cu plată. În momentul de față avem 1134 de locuri bugetate la programele de licență, masterat, doctorat și ne apropiem de aproape 3000 cu locurile propuse cu taxă la specializările pe care noi le avem în momentul de față în Universitate.

Dar vin aici și vreau să fac o completare. De foarte multe ori lumea se sperie și vrea să intre doar la locul bugetat. Universitățile românești au taxe extrem de mici în momentul de față. Sunt undeva în jur de 3000 de lei pe an. Noi avem și specializări unde taxa este de 2.400 lei, avem și specializări de masterat unde e 3.200 de lei taxa pe an, în funcție de specificul fiecărei specializări.

Poți trece de la buget la taxă sau de la taxă la buget

Dar, ce oferim ca Universitate aici? O reierarhizare  după fiecare an a celor care sunt studenți, astfel încât cel care a intrat anul acesta primul pe listă la un loc bugetat, poate anul viitor e la locul cu taxă. Încurajăm învățarea, încurajăm studenții să învețe, să se pregătească. Este o competiție continuă.

Pe lângă bursele pe care ei le pot obține pot să și ajungă de la un loc cu taxă, la un loc subvenționat după un an și să termine restul anilor pe locuri bugetate. De asemenea, cine a intrat pe locul bugetat poate să continue pe un loc cu taxă.

Nu vreau să descurajez, ci să încurajez să-și urmeze visul și să urmeze specializarea pe care o consideră potrivită pentru viitorul lor, pentru viitoarea lor dezvoltare profesională. Adică să nu fie un criteriu numărul de locuri subvenționate sau cu taxă. Criteriul să fie ceea ce-și dorește fiecare, pentru că atunci vine cu drag la școală, se pregătește, este practic dornic să învețe.

Mi-ar părea rău ca un criteriu să fie cel al locurilor subvenționate sau al taxei, cât de mare este ea. E un criteriu care nu ar trebui să conteze", a declarat Daniel Breaz, în exclusivitate pentru DC NEWS. 

 

Vezi mai multe în video:

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy