Admitere liceu. Valentin Popa vrea să schimbe metodologia

Repartizare învățământ liceal
Repartizare învățământ liceal

Admiterea la liceu ar putea să fie din nou modificată. Valentin Popa, ministrul Educației, a anunțat la o întalnire cu reprezentanții părinților că dorește ca media claselor 5-8, care acum contează în proportie de 20% la admitere, să fie calculată doar din tezele de la materiile de bază: română și matematică pentru clasele a V-a, a VI-a și a VII-a, plus istorie sau geografie în clasa a VIII-a. Aceste teze ar urma să devina testări naționale, notează Portalinvatamant.ro.

Valentin Popa a avansat ideea ca media claselor V-VIII, care conteaza in proportie de 20% la admitere, sa fie calculata doar din tezele de la materiile de baza, a spus ministrul la o întâlnire  cu reprezentanții părinților.

Limba romana si matematica pentru clasele a V-a, a VI-a si a VII-a, plus istorie sau geografie in clasa a VIII-a. Foarte important este si faptul ca aceste teze vor deveni teze nationale, urmand sa sa se dea in acelasi timp, cu subiect unic, vor fi materiile care vor fi luate în calcul. 

Pe de alta parte, insa, asociatiile de parinti cer revenirea la examenul de admitere si renuntarea la evaluarea nationala. Exista tot mai multe voci care spun ca actualul sistem nu are relevanta, in conditiile in care notele si mediile din clasele V-VIII nu reflecta intotdeauna pregatirea reala a elevilor.

[citește și]

Deocamdata modificarea admiterii la liceu este doar la stadiul de propunere, urmand sa fie discutata cu partenerii sociali in perioada urmatoare.

"Media de admitere, pe baza careia se realizeaza inscrierea in clasa a IX-a de liceu a absolventilor invatamantului gimnazial, se calculeaza ca medie ponderata intre media generala la evaluarea nationala sustinuta de absolventii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, si media generala de absolvire a claselor a V-a — a VIII-a, care are o pondere de 20% in calculul mediei de admitere.

Cum se calculează mediade admitere

MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN

Unde:

MA = media de admitere;

ABS = media generala de absolvire a claselor a V-a — a VIII-a;

EN = media generala obtinuta la evaluarea nationala sustinuta de absolventii clasei a VIII-a"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel