ADMITERE 2013: Cămine private și cât costă o cameră

west-gate
west-gate

Capitala găzduieşte cel mai ridicat număr de studenţi din România, însă oferta de locuri de cazare este insuficientă – căminele universităţilor de stat pot găzdui sub un sfert din numărul total de studenţi, conform unei analize ANOSR. La cererea mare au găsit răspuns dezvoltatorii imobiliari, care au investit în centre universitare private.

Primul şi cel mai mare cămin studenţesc privat are peste 1.800 locatari, de diferite naţionalităţi. Inaugurat în urmă cu patru ani, West Gate Studios este primul campus studenţesc privat, ridicat în zona de vest a Capitalei. Din 2009 şi până în prezent, numărul unităţilor de locuit s-a mărit cu 60%, ajungând la 925 de garsoniere şi apartamente mobilate şi complet utilate. Campusul include şi supermarket, restaurant şi cafenea, teren de tenis, sală de fitness, precum şi sală de evenimente. În prezent, aici locuiesc aproximativ 1.800 de tineri, potrivit b365.ro.

Taxa de cazare în campusul West Gate Studios începe de la 80 de euro/loc/lună în cazul garsonierelor şi de la 160 euro/cameră/lună pentru apartamente. Garsonierele sunt de două tipuri, cu suprafaţă de 25 mp şi de 35 mp, în timp ce apartamentele au două camere şi se întind pe o suprafaţă de 70 mp.

Mihai Bravu

Amplasat în sectorul 3 al Capitalei, căminul privat Mihai Bravu pune la dispoziţia studenţilor 50 locuri de cazare, într-o clădire ridicată în anul 2008. Camerele sunt cu patru sau cu şase paturi, fiind mobilate şi utilate cu tot ce este necesar. Preţul de închiriere este de 320 lei/lună/persoană, la care se adaugă plata utilităţilor, ajungând la final la 370 lei.

„Rata de ocupare este, în general, de 100%. În prezent, la noi mai există doar două locuri libere, pentru că mai pleacă unii, mai vin alţii. Dar se fac recomandări, astfel că se ocupă imediat", adaugă reprezentantul căminului privat Mihai Bravu.

Piața Gemeni

Un alt complex privat dedicat studenţilor se află sectorul 2 din Bucureşti, în apropiere de Piaţa Gemeni. Aici există două imobile ridicate recent, cu peste 300 locuri de cazare: Căminul 1 a fost dat în folosinţă în anul 2008 şi are o capacitate de 70 locuri, în timp ce Căminul 2 a fost dat în folosinţă în 2009, având o capacitate de 230 locuri. Studenţii pot alege între camerele cu patru sau cu şase locuri, însă preţul lunar rămâne neschimbat, de 112 euro + TVA/persoană. Unităţile sunt complet mobilate şi utilate, locatarii având inclusiv aer condiţionat pe perioada verii, în timp ce serviciile de spălătorie sunt opţionale. Vitan O altă variantă pe care o au la dispoziţie studenţii care caută un cămin privat se află în sectorul 3 al Capitalei, în cartierul Vitan. Oferta se rezumă la camere cu două şi trei paturi, complet mobilate şi utilate, însă cu bucătărie la comun (pe fiecare palier). Locatarii beneficiază de serviciile unei companii de pază şi pot opta şi pentru servicii de spălătorie sau de curăţenie în cameră.

„Complexul a fost ridicat în 2007 şi oferim 300 locuri. Cererea este mare, rata de ocupare la noi este de circa 95%. Contractul se face pe o durată de 6-12 luni şi percepem o garanţie echivalentă cu chiria pe o lună, pe care o returnăm când se încheie perioada contractuală", au declarat, pentru IMOPEDIA.ro, reprezentanţii Căminului Studenţesc nr. 1.

Pentru închirierea unei camere cu două paturi, studenţii plătesc 400 lei/lună/persoană, iar pentru o cameră cu trei paturi, preţul coboară la 350 lei/lună/persoană. La chiria lunară se mai adaugă plata utilităţilor, în valoare de circa 100 lei/lună.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel