Urmărește emisiunea live


Administraţia Porturilor Galaţi. Acces pe faleza Tulcea, taxat

Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi încasează taxe pentru accesul pe o porţiune din faleza Dunării din municipiul Tulcea, deşi Consiliul Judeţean (CJ) Tulcea susţine că este proprietar al zonei.

Preşedintele CJ, Horia Teodorescu, a declarat că discuţiile cu managerii APDM Galaţi pentru preluarea bunurilor de pe faleza municipiului Tulcea continuă şi că doreşte ca judeţul să achiziţioneze doar o parte din gara fluvială.

"Nu mă interesează să iau în totalitate gara fluvială. Importante pentru noi sunt doar zonele în care stau pasagerii şi în care sunt case de bilete", a menţionat preşedintele CJ.

În contextul în care APDM Galaţi încasează o taxă de acces de 7,8 lei pentru utilizarea platformei portuare de pe faleză de la proprietarii autoturismelor care ajung în zona clădirii Vămii Tulcea, preşedintele Teodorescu a menţionat că instituţia din judeţul vecin poate să primească oricând, într-o basculantă, pavelele de pe faleza oraşului Tulcea.

"Privind pavelele, dacă nu şi le iau, vom avea grijă să le ducem cu basculantele la Galaţi. Suntem proprietari pe teren. Dăm dovadă de diplomaţie de mai mult de un an şi încercăm să găsim o înţelegere amiabilă. Au toată deschiderea de la noi pentru portul comercial, cel industrial şi nu înţeleg de ce ne încurcăm în nişte pavele", a mai spus preşedintele Teodorescu.

Una din posibilităţile de a pune capăt negocierilor pentru preluarea totală a bunurilor deţinute pe faleză de APDM Galaţi este exproprierea în interes judeţean, a conchis sursa citată.

Adoptarea Legii 176/2017

CJ a preluat în ultimul an, după adoptarea Legii 176/2017, cea mai mare parte din proprietăţile companiei gălăţene de pe faleza din Tulcea, precum şi o suprafaţă de circa 16.500 metri pătraţi deţinuţi de Primăria municipiului. Actul normativ prevede însă doar preluarea cheului de către autorităţile tulcene, în contextul în care acestea au solicitat anterior atât cheul, cât şi drumul de acces cu o suprafaţă de 990 de metri pătraţi, astfel încât negocierile dintre cele două părţi continuă.

Consiliul Judeţean doreşte să reamenajeze zona printr-un proiect cu un buget total estimat de 40 de milioane de euro finanţat din fonduri comunitare. Pentru derularea proiectului de reabilitare a falezei, CJ a prevăzut în bugetul propriu din acest an suma de 6,7 milioane de lei destinată scrierii cererii de finanţare şi întocmirii documentaţiilor necesare atragerii fondurilor comunitare.

Faleza Dunării, una dintre cele două zone importante de agrement din municipiul Tulcea, a fost deţinută din 1991 până anul trecut de APDM Galaţi, Primăria municipiului Tulcea şi CJ Tulcea. Autoritatea judeţeană a preluat în proprietate această infrastructură, după ce ani la rând oficialităţile tulcene au criticat compania gălăţeană din cauză că nu întreţine faleza. La rândul lor, operatorii portuari s-au plâns de nenumărate ori din cauza tarifelor şi serviciilor practicate de compania portuară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel