Administrația Biden a impus cele mai severe sancțiuni asupra petrolului și gazelor rusești de până acum

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Administrația Biden a impus vineri cel mai amplu pachet de sancțiuni de până acum, vizând veniturile din petrol și gaze ale Rusiei, într-o încercare de a oferi Kievului și noii administrații a lui Donald Trump o mai mare putere de negociere pentru a ajunge la un acord de pace în Ucraina. 

Măsura are scopul de a reduce veniturile Rusiei din petrol, folosite pentru finanțarea războiului început în februarie 2022, care a dus la moartea sau rănirea a zeci de mii de persoane și a transformat orașele în ruine.

"Cele mai semnificative sancțiuni impuse până acum sectorului energetic rus"

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a spus că momentul a fost ales deoarece „piețele de petrol sunt într-o stare mult mai bună” și economia SUA este mai bine pregătită să facă față oricăror perturbări ale pieței.

Măsurile vizează producătorii de petrol din Rusia, petrolierele, intermediarii, comercianții și porturile, într-o acțiune pe care un oficial american de a descris-o ca fiind „cele mai semnificative sancțiuni impuse până acum sectorului energetic rus”. Trezoreria SUA a impus sancțiuni asupra companiilor rusești Gazprom Neft și Surgutneftegas, care explorează, produc și vând petrol, și asupra a 183 de nave care au transportat petrol rusesc, multe dintre ele fiind parte din așa-numita flotă „umbrelă” de petroliere învechite operate de companii non-vestice. De asemenea, sancțiunile includ rețelele care fac comerț cu petrolul.

Când a fost întrebat dacă prețurile ridicate ale gazelor din trecut au împiedicat acțiuni mai rapide împotriva veniturilor din petrol ale Rusiei, Kirby a răspuns „bineînțeles”.

Multe dintre aceste petroliere au fost folosite pentru a transporta petrol în India și China, deoarece plafonul de preț impus de țările G7 în 2022 a mutat o mare parte din comerțul cu petrol al Rusiei din Europa în Asia. Unele dintre aceste nave au transportat atât petrol rusesc, cât și iranian.

Sancțiunile au fost impuse la doar câteva zile înainte ca Trump să preia mandatul, deși Kirby a negat că ar fi fost intenționate ca o monedă de schimb pentru viitoare negocieri de pace. „Nu există nicio așteptare în acest moment ca vreuna dintre părți să fie gata să negocieze”, a spus el.

Prețurile globale ale petrolului au crescut cu peste 3%, iar țițeiul Brent s-a apropiat de 80 de dolari pe baril. Prețurile au urcat înainte de anunțul Trezoreriei, deoarece un document care descria sancțiunile a circulat printre comercianții din Europa și Asia.

Aceste sancțiuni fac parte dintr-un efort mai amplu, întrucât administrația Biden a furnizat Ucrainei aproximativ 64 de miliarde de dolari în ajutor militar de la începutul invaziei. Acest ajutor include 500 de milioane de dolari în această săptămână pentru rachete de apărare aeriană, muniții aer-sol și echipamente de suport pentru avioanele de vânătoare.

"Aceste măsuri dau o lovitură semnificativă fundamentului financiar al mașinii de război a Rusiei"

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a salutat sancțiunile ample, spunând: „Aceste măsuri dau o lovitură semnificativă fundamentului financiar al mașinii de război a Rusiei, perturbând întreagul său lanț de aprovizionare.”

Măsura de vineri a urmat sancțiunilor impuse de SUA în noiembrie băncilor, inclusiv Gazprombank, cel mai mare canal al Rusiei către afacerea energetică globală, și anterior în acest an, asupra a zeci de petroliere care transportau petrol rusesc.

Administrația Biden consideră că sancțiunile din noiembrie au contribuit la slăbirea rublei rusești la cel mai scăzut nivel de la începutul invaziei și au determinat Banca Centrală a Rusiei să crească rata de politică monetară la un nivel record de peste 20%.

„Ne așteptăm ca țintirea directă a sectorului energetic să agraveze aceste presiuni asupra economiei rusești, care au dus deja la creșterea inflației aproape la 10% și să întărească prognoza economică sumbră pentru 2025 și dincolo de acest an”, a spus un alt oficial al administrației Biden.

Consilierii lui Biden le-au prezentat consilierilor lui Trump informații despre sancțiuni. Cu toate acestea, un oficial al administrației Biden a spus că „este complet” în mâinile lui Trump, care va prelua mandatul pe 20 ianuarie, să decidă când și în ce condiții ar putea ridica sancțiunile impuse în perioada Biden. Ajutorul militar și sancțiunile „oferă noii administrații un impuls considerabil în ceea ce privește influența lor și a Ucrainei în negocierea unei păci juste și durabile”, a spus unul dintre oficiali.

Revenirea lui Trump, un republican, la Casa Albă a stârnit speranța unei rezolvări diplomatice pentru a pune capăt invaziei Moscovei, dar și temeri în Kiev că o pace rapidă ar putea veni cu un preț mare pentru Ucraina.

Consilierii lui Trump au lansat propuneri pentru încheierea războiului, care ar ceda efectiv mari părți ale țării Rusiei pentru o perioadă previzibilă.

Echipa de tranziție a lui Trump nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii privind noile sancțiuni.

Oricare administrație care ar dori să răstoarne noile sancțiuni va trebui să notifice Congresul și să-i ofere acestuia posibilitatea de a supune la vot o dezaprobare, a spus unul dintre oficialii lui Biden, care a adăugat că mai mulți membri republicani din Congres i-au cerut lui Biden să impună sancțiunile de vineri, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel