Șeful ANI: E din nou marțea neagră. Primarii și șefii de CJ scapă de incompatibilitate

Camera Deputaților a dat vot favorabil, marți, unui proiect de lege care prevede că primarii sau președinții de CJ au voie să fie reprezentanții comunităților în Adunările Generale ale Asociațiilor (AGA) de dezvoltare intercomunitară. Problema participării edililor și șefilor de CJ în AGA este nucleul unui război al aleșilor locali cu Agenția Națională de Integritate, căruia i-au căzut victime și multe nume grele, precum Klaus Iohannis, Nicușor Constantinescu sau Radu Mazăre.

Proiectul a fost respins anterior de Senat, dar a fost adoptat acum de Camera Deputaților, forul decizional, cu 215 voturi "pentru", 36 de voturi "împotrivă" și 62 de abțineri.

PDL acuză arcul puterii că încearcă să-i scape de justiție pe incompatibli.

Proiectul de lege a fost iniţiat de şase deputaţi PSD printre care Florin Iordache şi Marian Neacşu și va fi înaintat spre promulgare.

Iniţiatorii au precizat că "în practica administrativă s-a apreciat că este legal ca primarii, respectiv preşedinţii consiliilor judeţene să reprezinte unităţile administrativ-teritoriale în adunarea generală a asociaţiei şi în consiliul director".

ANI, anchetă în lanț a șase grei din politică. Iohannis, Stolojan și Vanghelie, sub lupă

"Dată fiind inexistenţa unor prevederi exprese, ANI a apreciat, în opinia noastră, în mod abuziv, cu exces de putere, că funcţiile de primar şi preşedinte al consiliului judeţean sunt incompatibile cu calitatea de reprezentant al comunei, oraşului, municipiului şi judeţului în adunarea generală a asociaţiei de dezvoltare intercomunitară. Iată de ce considerăm că se impune ca această situaţie să fie reglementată fără echivoc, stabilindu-se în mod expres faptul că primarii şi preşedinţii CJ sunt reprezentanţi de drept ai unităţilor administraiv-teritoriale în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, calitate pe care o pot delega prin act administrativ", au explicat iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului, conform Mediafax.

Șeful ANI: Dosarele aflate pe rol vor primi decizii favorabile

Președintele ANI, Horia Georgescu, a declarat pentru gandul.info că instituția pe care o conduce nu a fost consultată cu privire la acest proiect.

"E o nouă zi de marţi la fel de neagră ca şi cea din decembrie anul trecut. Agenţia Naţională de Integritate nu a fost consultată cu referire la acest proiect de lege. Sunt afectate câteva sute de dosare aflate pe rolul instanţelor şi care în perioada următoare urmează să primească decizii definitive şi irevocabile în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în procese în care în faţa Curţii de Apel ANI câştigase", susţine şeful ANI.

Ce prevede proiectul de lege

Propunerea legislativă prevede că, "prin derogare de la prevederile art.37 şi art.92 din Legea nr.215/2001, statutul şi actul constitutiv ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară cu obiect de activitate serviciile de utilităţi publice se aprobă prin hotărâri ale autorităţilor deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale membre şi se semnează, în numele şi pe seama acestora, de primarii unităţilor administrativ-teritoriale asociate şi/sau, după caz, de preşedinţii consiliilor judeţene care sunt reprezentanţi ai comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor în adunările generale ale asociaţiei; primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene îşi pot delega calitatea de reprezentant în adunarea generală a asociaţiei, prin dispoziţie".

Iohannis numește decizia care l-ar distruge politic: Voi renunța!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel