Adina Florea acuzată în dosarul Vâlcov - Soluția dată de procurori

Adina Florea, cea care este propusă să preia șefia SIIJ, a primit solția în dosarul Vâlcov în care s-a cercetat publicarea unui protocol secret SRI-Parchetul General.

Adina Florea era vizată de dosarul privind distribuirea unor documente secrete către fostul consilier guvernamental Darius Vâlcov. Colegii procurori de la secția specială au clasat cazul, relatează Realitatea Tv.

Ancheta fusese inițial deschisă de DIICOT, însă partea legată de Adina Florea a fost trimisă pe masa celor de la Secția pentru Investigarea Magistraților. Procurorii au verificat dacă Florea a fost cea care a sustras protocolul de la un parchet din Constanța, unde era ținut sub cheie, și au ajuns la concluzia că nu există o faptă penală.

Conform sursei citate, separat, ancheta referitoare la publicarea protocolului de către Darius Vâlcov, pe pagina sa de Facebook, rămâne sub investigație la DIICOT.

Protocol SRI - Parchetul General

Pe 24 august, Parchetul General a anunţat că a deschis un dosar penal în legătură cu publicarea de către Vâlcov a unui protocol de colaborare între SRI şi Parchetul General, fiind începută urmărirea penală in rem pentru neglijenţă în păstrarea informaţiilor secrete de stat, infracţiune prevăzută de articolul 305 din Codul penal. Dosarul a fost deschis după ce Darius Vâlcov a postat pe Facebook un protocol de colaborare între SRI şi Parchet, referitor la "cooperarea pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin", încheiat în decembrie 2016.

Adina Florea, audiată în calitate de martor

În septembrie 2018, în acest dosar a fost audiată în calitate de martor Adina Florea, propusă de ministrul Justiţiei la şefia DNA, în prezent procuror şef adjunct în cadrul Secţiei de investigare a magistraţilor. Audierea a avut loc după ce au apărut informaţii în spaţiul public că protocolul publicat de Vâlcov ar fi plecat de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, de unde provine şi Adina Florea.

Ulterior, DIICOT a deschis un alt dosar cu privire la acel protocol, după ce a primit o sesizare din partea Serviciului Român de Informaţii, fiind invocată încălcarea articolului 303 din Codul penal, care se referă divulgarea informaţiilor secrete de stat.

Pe 8 decembrie 2016, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a încheiat două protocoale cu Serviciul Român de Informaţii, respectiv un protocol privind cooperarea pentru stabilirea condiţiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor (nesecret) şi un protocol privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin potrivit legii (clasificat secret de stat, nivel secret).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel