EXCLUSIV  Adevăruri despre care puțini preoți vorbesc. Paul Negoiță: Este un fenomen de care nu ne putem desprinde

Puțini sunt preoții care își deschid sufletul în interviuri și se fac înțeleși și de către oamenii care mai au îndoieli în ceea ce privește credința și care trec rar pragul bisericii. Unul dintre ei este Pr. Prof. Dr. Paul Iulius Negoiță.

De-a lungul vremii, a acordat peste 3000 de interviuri. O parte din ele le-a strâns într-o carte care a ieșit recent de sub tipar - "Religie și societate - dialoguri", Editura Omega. În paginile sale veți găsi răspunsurile la cele mai multe dintre întrebările dumneavoastră.

"Am denumit cartea cu un titlu mai general: „Religie și societate – dialoguri". Diversitatea tematică a conţinutului m-a obligat la o formulare care poate părea foarte amplă, însă, între un titlu metaforic şi titlul pentru care am optat, consider că acesta este mai explicit. Nu putem separa societatea, viaţa publică, de viaţa religioasă, fără să devenim schizofrenici. Nu-l putem „închide" pe Dumnezeu în Biserică, aşa cum Biserica nu poate cere ca societatea să aibă tabuuri în relaţia cu ea. Noi, oamenii, avem curiozităţi, avem nevoie de răspunsuri, avem nevoie de informaţii", a scris preotul în prefața cărții.

Contactat de DC News, Pr. Prof. Dr. Paul Iulius Negoiță a vorbit despre interviurile pe care le-a materializat în această carte.

[citeste si]

"Am vorbit pentru toți oamenii, nu doar pentru românii care vin la biserică. Sunt construit pentru deschidere către societate. Simt nevoia să vorbesc așa cum cred eu că ar ajunge mesajul la un public cât mai larg. Am adunat aceste interviuri într-o carte. Au fost întrebări care nu erau ușoare și am vrut să găsesc un echilibru în ceea ce spuneam. Am vrut să dau un mesaj de speranță. Religia nu este doar între pereții bisericii. Religia este un fenomen special de care nu ne putem desprinde. Omul nu poate trăi într-un fel în biserică și altfel în societate. Preoții sunt preocupați și de oamenii care sunt dincolo de zidurile bisericii", ne-a spus preotul.

DC News: Mai vine lumea la biserică?

"Nu există epoci nereligioase, dar nu este important cât știi din religie, important este ce simți când o practici. Dacă o persoană vine la biserică și nu simte nimic... vine degeaba. Dacă vine, are răbdare, după un timp va simți duhul slujbei, al sacralității locului. Omul are nevoie de viață spirituală, omul are nevoie de religie. (...) Eu nu îl judec pe omul care nu vine la biserică. Mă judec pe mine pentru că poate nu m-am făcut înțeles", a spus Paul Iulius Negoiță.

Rugat să le dea un sfat tuturor românilor, preotul ne-a zis: "Nu pot să dau sfaturi. Pot să spun doar atât: mi-aș dori să fim normali, să fim mai apropiați unii de alții, să avem mai multă încredere, să nu ne mai lăsăm dezbinați. Dacă vom fi așa, putem construi mult mai mult împreună. Ne lipsește această încredere, noi suntem foarte ușor de dezbinat".

Cartea poate fi citită AICI.

Subiectele pe care le găsiți în carte sunt următoarele:

(w670)

(w670)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel