Adevărul despre ”băieții cu ochi albaștri”. Ce scrisori primea Ceaușescu pe Calea Victoriei

Nicolae Ceaușescu trecea zilnic pe Calea Victoriei. Coloana oficială se deplasa pe același traseu între vila din Primăverii și Cabinetul nr. 1, din Comitetul Central. Legendele spuneau că sute de ofițeri de securitate, așa numiții "băieți cu ochii albaștri", stau de pază pentru a evita atentatele sau pentru a-i opri pe cei care să înmâneze scrisori Tovarășului. 

Câți ofițeri erau, în realitate, pe traseu? Ce-i scriau oamenii lui Ceaușescu și ce se întâmpla cu scrisorile?

Adjunctul direcției de garda prezidențială a lui Nicolae Ceaușescu, generalul Adrian Eugen Cristea, a dezvăluit DC NEWS amănunte inedite din epocă.

Potrivit generalului Cristea, doar 4-5 ofițeri de securitate se aflau pe traseul oficial, restul fiind soldați în termen, îmbrăcați în civili.

În fiecare zi, 2-3 persoane din public încercau să atragă atenția, strigând pentru a da o scrisoare șefului statului. O mașină din coloană prelua scrisorile și le ducea la Cabinet, spune generalul Cristea.

"Oamenii cereau butelie, aragaz sau frigider. Am întrebat un membru din Comitetul Politic, de ce nu dau oamenilor butelii. Veneau din toate colțurile țării să-și rezolve aceste probleme. Era un circuit care a contribuit și el al căderea lui Ceaușescu.

O scrisoare se ducea de la Comitetul Central la județeana de partid. Primul secretar nu făcea nimic așa că omul se întorcea cu o altă scrisoare.

Ce mare lucru să sudezi niște tablă oțelită și să faci butelie? În realitate, în fiecare an, România exporta până la 120.000 de butelii în Egipt. Mi s-a spus că nu avem tablă suficientă, dar pentru exprot exista", a declarat fostul ofițer de securitate.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel