Adevăratul motiv pentru care ”vorbim singuri”. Beneficiile monologului privat

Fotografie de la Andrea Piacquadio: Pexels
Fotografie de la Andrea Piacquadio: Pexels

De ce se întâmplă să vorbim singuri? Dacă o facem, înseamnă că avem o problemă? Cu toții ne-am întrebat asta măcar o dată. 

Un moment în care gândurile ies cu voce tare și totul devine în sfârșit mai clar. Cei care au o ”avalanșă” de idei în mintea lor au nevoie să vorbească singuri, cu voce tare, pentru a descurca puțin nodul numeroaselor lor gânduri.

De ce este jenant să vorbești singur?

Cei care vorbesc singuri și sunt prinși în flagrant se simt, de obicei, puțin inconfortabil sau chiar se simt rușinați. Cei care vorbesc singuri trebuie adesea să facă acest lucru. Uneori vă puteți clarifica gândurile doar în acest fel: rostindu-le cu voce tare.

Nu avem întotdeauna un public disponibil și nici nu vrem ca oamenii să știe că avem această nevoie. Gândurile noastre sunt adesea încurcate, complexe, dezarticulate și lipsite de cap și coadă. Înainte ca cineva să le poată auzi, unii oameni au nevoie de puțină punere în ordine, iar vorbind singur, este mai ușor să găsești cheia și să formulezi un discurs semnificativ, scrie The Wom.

Deci da, când ești prins în flagrant te simți puțin gol, puțin expus și vulnerabil: este perfect normal. Îți expui mintea și este normal să te simți puțin jenat dacă dai peste un intrus.

Cei care vorbesc singuri practică un obicei virtuos

Discursul auto-dirijat, sau monologul privat (acesta este termenul tehnic), este un fenomen complet normal care, în anumite limite, este absolut foarte pozitiv și aduce beneficii bunăstării noastre în multe moduri diferite. Unii chiar susțin că a vorbi singur este sinonim cu o mare inteligență emoțională.

Cu alte cuvinte, vorbind cu tine însuți, creezi o serie de comportamente și mecanisme care te vor proteja de situații complicate . De câte ori te-ai trezit că nu ai nimic de spus în timpul unei certuri aprinse, doar ca să ajungi acasă, să te închizi în baie și să auzi dintr-o dată toate cuvintele pe care ai vrut să le spui?

Creierul tău trebuie să se cunoască pe sine, iar prin vorbirea auto-dirijată poate face acest lucru într-un mod foarte privat, sigur și cu un mijloc pe care îl poți folosi oricând: vocea. Cu alte cuvinte, îți perfecționezi capacitatea de a transpune gândurile în cuvinte. O activitate mai ușor de spus decât de făcut, mai ales când ești puțin timid și nu ai tendința de a verbaliza mult ceea ce gândești.

Beneficiile monologului privat

În concluzie, a vorbi singur nu este o chestiune de a fi mai bun sau mai inteligent decât alții. Am putea spune mai degrabă că este o modalitate de a ne cultiva interiorul și gândurile. Aceasta înseamnă că vorbirea de unul singur ne oferă literalmente o serie întreagă de beneficii deloc neglijabile.

  • MOTIVAȚIE ȘI ÎNCREDERE

A vorbi singuri ne ajută să păstrăm motivația și încrederea în noi înșine. A vorbi singur face minuni pentru a întări conceptele care îți sunt dragi și ne ajută să le transmitem mai bine minții noastre, dar și celorlalți.

  • CONCENTRAŢIE

Când faci o muncă dificilă, ai nevoie de cât mai multă concentrare posibilă. Foarte des concentrarea trece de la a spune cu voce tare unii dintre pașii pe care îi faci și nu este nimic în neregulă cu asta.

  • REPETIȚIE

A vorbi cu tine însuți îți permite să procesezi senzații și sentimente foarte complexe. Doar pentru că sunt sentimente dificile nu înseamnă că nu te poți ajuta să le înțelegi mai bine. Cei care vorbesc singuri, la fel ca cei care scriu un jurnal, consideră că este benefic să-și dezlege mintea prin cuvinte și reușesc cumva să se împace cu complexitatea unui sentiment, sau a unei situații.

  • NE AJUTĂ SĂ FIM MAI BUNI ÎN CONVERSAȚIE

De foarte multe ori nu ne dăm seama cât de mult ne poate ajuta să vorbim singuri să clarificăm conceptele. Ceea ce are perfect sens în mintea noastră poate să nu aibă în capul altor oameni. Cuvintele potrivite, elaborate, bine studiate, încercate de multe ori în singurătate, în fața oglinzii, îi ajută și pe ceilalți să înțeleagă ce ai în mintea ta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel