Aderare Turcia. UE se răzgândește. Dialog cu Ankara

Apelurile Germaniei pentru suspendarea negocierilor în vederea aderării Turciei la UE par să fi căzut pe teren steril, în condițiile în care miniștrii de externe ai țărilor din UE au subliniat vineri necesitatea unui dialog cu Ankara, informează agenția de presă dpa.

Atât cancelarul federal german Angela Merkel, cât și contracandidatul său principal Martin Schulz au îndemnat, în timpul dezbaterii lor televizate de duminică, la suspendarea negocierilor în vederea aderării Turciei la UE.

Însă, în timpul reuniunii de două zile pe care miniștrii de externe ai țărilor din UE au avut-o în Estonia, țară ce deține în prezent președinția UE, mai mulți miniștri au declarat în mod ferm că încheierea oficială a negocierilor de aderare, care ar trebui să fie o decizie unanimă a statelor membre ale UE, nu este o opțiune.

'Turcii au trecut printr-o perioadă foarte dificilă', a declarat ministrul de externe britanic Boris Johnson, adăugând că toate țările din UE sunt serios îngrijorate în legătură cu situația privind drepturile omului din această țară. 'Nu ar trebui să alungăm Turcia. Aceasta este o țară de o importanță strategică pentru noi', a subliniat Johnson.

Opiniile lui Johnson au avut ecou din partea ministrului de externe irlandez Simon Coveney, care a subliniat necesitatea unui dialog și a menținerii 'perspectivei pentru o viitoare aderare a Turciei' la UE.

'În mod evident, lucrurile s-au schimbat mult în Turcia în ultimele 12 luni și nu ar trebui să pretindem că acest lucru nu s-a întâmplat, însă aceasta nu înseamnă că nu ar mai trebui să manifestăm deschidere', a declarat Coveney.

De asemenea, miniștrii de externe ai UE reuniți la Tallin au discutat despre necesitatea ca blocul comunitar să-și înăsprească sancțiunile împotriva regimului nord-coreean, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel