Acuzații de malpraxis la Iași: O femeie nu s-a mai trezit din comă, după ce a născut

La scurt timp după decesul, la începutul acestei luni, a unei tinere la Spitalul de Neurochirurgie din Iași, după  două zile de la o operație de corecție a sânilor, lumea medicală ieșeană se confruntă cu alte noi acuze de malpraxis. De data aceasta, acuzele sunt îndreptate asupra unor medici de la Maternitatea "Elena Doamna", după ce o femeie, care a stat o lună de zile în comă după ce a născut, a decedat luni-dimineață la Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iași.

Familia unei femei care a născut în ianuarie, după care a intrat în comă și nu s-a mai trezit, ea decedând în cursul zilei de luni, îi acuză pe medicul ginecolg Ștefan Buțureanu și pe anestezistul Onoriul FIlip, ambii de la Maternitatea "Elena Doamna" din Iași, de malpraxis, scrie Ziarul de Iași, în ediția tipărită.

Mamă a trei copii, Carmen Obadă, în vârstă de 37 de ani, a născut pe data de 7 ianuarie, însă la câteva ore de la naștere, femeia a făcut o hemoragie puternică, motiv pentru care a fost trimisă la Spitalul "Sf. Spiridin" din Iași. Ea a fost internată la Secția de Anestezie-Terapie Intensivă, unde a intra în comă. Din nefericire, Carmen Obadă a decedat luni dimineață, după ce a stat timp de o lună conectată la aparate.

Acum, atât soțul tinerei decedate, Cătălin Obadă, cât și fratele acesteia, Iulian Ciasnag, susțin că vina aparțin celor doi medici de la Maternitatea "Elena Doamna", care au decis că nu este cazul unei operații cezariene, deși fătul era destul de mare, față de constituția mai firavă a mamei.

"Am vrut să i se facă cezariană, însă nu s-a procedat așa. A adus pe lume o fetiță cu o greutate de 4 kilograme și 250 de grame. Era foarte mare, având în vedere că soția mea nu avea mai mult de 60 de kilograme. La câteva ore de la naștere, a făcut hemoragie puternică și a fost trimisă în stare critică la un alt spital", a declarat pentru sursa citată, soțul tierei decedate.

Potrivit medicilor de la Spitalul „Sfântul Spiridon“, starea pacientei care a fost transferată la ei era foarte gravă, șansele de supraviețuire fiind mici de la început. „Pacienta (...) prezenta un caz foarte complicat. Avea tulburări de coagulare a sângelui și s-a făcut tot ceea ce s-a putut pentru ea. În urma expertizei medico-legale, se va constata cauza decesului“, a declarat dr. Gabriel Perianu, medic primar de urgență.

Pe de altă parte, prof. dr Ștefan Buțureanu, șeful Secției de Ginecologie a maternității, a declarat: "Pacienta nu a avut indicație de cezariană. Indicația nu ține de greutatea sau mărimea fătului, ci există alte criterii. (...)  Nu se depășise termenul. Nu știu cum pot spune așa ceva, în condițiile în care nici măcar nu știa când a rămas însărcinată. A născut normal". Potrivit medicului Buțureanu, complicațiile au apărut abia după nașterea fătului, motiv pentru care i s-a făcut histerectomie și, deși operația a decurs normal, sângerarea a continuat. I s-a pus  diagnosticul "unei tulbirări de coagulare, pe fondul unui ficat cirotic", după care s-a decis transferul la Spitalul "Sf. Spiridon".

Potrivit sursei citate, familia decedatei a făcut plângere la Colegiul Medicilor împotriva prof.dr. Ștefan Buțureanu, dar și la Parchet. Soțul decedatei cere despăgubiri morale și materiale, precum și retragerea dreptului de a profesa a medicului pe care-l consideră vinovat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel