Acţionarul majoritar al Pionierul, condamnat definitiv la 6 ani de închisoare

Zelivansky Gideon, cel care deţine prin intermediul unei firme înregistrate în Cipru 91% din acţiunile Pionierul SA, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 6 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi evaziune fiscală.

Instanţa a dispus ca Zelivansky Gideon să plătească în solidar cu SC Z.G. Proiect Solid Develorper SRL şi Teamset Consultants LTD către partea civilă Gozal Mostafa suma de 2.129.010 euro.

Zelivansky Gideon este acţionar la firma Teamset Consultants LTD, cu sediul în Nicosia (Cipru), care la rândul ei deţine 91.58% din SC Pionierul SA, societate care a închiriat locaţia de pe strada Tăbăcarilor, nr. 7, unde a funcţionat clubul Colectiv, potrivit Agerpres. 

În anul 2010, DNA l-a trimis în judecată pe Zelivansky Gideon, administrator al SC Z.G. Proiect Solid Developer SRL (fostă SC Z.G. Proiect Developer SRL), acţionar al Teamset Consultants LTD şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Pionierul SA, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi evaziune fiscală, ambele în formă continuată. În acelaşi dosar, au fost trimise în judecată firmele SC Z.G. Proiect Solid Developer SRL pentru înşelăciune şi evaziune fiscală, şi Teamset Consultants LTD pentru complicitate la înşelăciune şi complicitate la evaziune fiscală. Potrivit DNA, la sfârşitul anului 2006, Zelivansky Gideon s-a decis să achiziţioneze, în scopul revânzării, imobilul format din teren în suprafaţă de 15.681 mp şi construcţii cu o suprafaţă de 10.932 mp, situat în Bucureşti, zona Unirii - Timpuri Noi, aparţinând SC Pionierul SA, imobil a cărui valoare era de 15.681.000 euro. În acel moment, SC Pionierul SA avea ca obiect de activitate confecţionarea unor articole de încălţăminte, un capital social în valoare de 890.802 lei şi un număr de 356.321 acţiuni nominative în valoare de 2,5 lei. În opinia DNA, cumpărarea directă a terenului de la Pionierul SA ar fi fost prea costisitoare şi ar fi presupus ca Zelivansky Gideon să dispună de suma de bani necesară achiziţionării terenului, aproximativ 15,5 milioane de euro. Cum Zelivansky Gideon nu deţinea aceşti bani, el a pus la punct o inginerie financiară prin care, prin intermediul societăţii Z.G.

[citeste si]

Proiect Solid Developer SRL, cumpăra acţiuni la SC Pionierul SA, iar după achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni ar fi deţinut controlul societăţii şi ar fi diminuat prin majorare de capital participaţia celorlalţi acţionari minoritari, astfel încât putea decide singur vânzarea terenului. În acest context, era esenţial pentru planul lui Zelivansky Gideon achiziţionarea pachetului de acţiuni de la omul de afaceri Gozal Mostafa (parte vătămată), reprezentând 27,5% din capitalul social. Întrucât firma Z.G. Proiect Solid Developer SRL nu derula nicio activitate, sumele necesare achiziţionării acţiunilor aparţinând SC Pionierul SA au fost puse la dispoziţia societăţii de către Zelivansky Gideon indirect, prin Teamset Consultants LTD Cipru, care, în perioada decembrie 2006 - iulie 2008, a încheiat 12 contracte de împrumut cu Z.G. Proiect Solid Developer SRL. Concret, în datele de 17 noiembrie 2008 şi 22 decembrie 2008, prin intermediul celor două societăţi comerciale pe care le administra, Zelivansky Gideon l-a indus în eroare pe Gozal Mostafa, cu ocazia executării unui contract de garanţie mobiliară având ca obiect cesiunea unor acţiuni ale SC Pionierul SA, cauzându-i acestuia un prejudiciu în valoare de 2.500.000 euro. În cursul anului 2008, Zelivansky Gideon a omis în parte să evidenţieze, în actele contabile ori în alte documente legale, veniturile realizate în urma încheierii actului de adjudecare şi luare în posesie, încheiat între Z.G. Proiect Solid Developer SRL şi Teamset Consultants LTD, în scopul sustragerii de la obligaţiile fiscale în valoare de 2.575.576 lei. În prezent, SC Pionierul SA se află în insolvenţă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel