Acordul PSD-UDMR. Sociolog: Maghiara în administrația unor Sectoare din Bucuresti

Acordul dintre PSD și UDMR aduce cu sine mai multe ”costuri” administrative.

În proiectul cu miza importanta pentru UDMR se propune ca autoritatile publice si entitatile să poata adopta si folosi, alaturi de insemnele oficiale ale Romaniei si alte insemne, simboluri care sa exprime identitatea etnica, istorica, culturala si economica a cetatenilor apartinand minoritatii nationale, locuitori ai respectivei localitati.

Sociologul Marian Preda atrage atenția asupra costurilor administrative ale acordului PSD-UDMR.

”Iată ce costuri administrative are înțelegerea lui Dragnea cu UDMR:

În orice localitate cu peste 1000 și sub 100.000 de locuitori și cu 2 - 4% (nu cu 10%!!) populație minoritară maghiară (adică în aproape toată Transilvania) se vor redacta toate documentele către petiționarii minoritari și în limba minoritară.

La fel în București (inclusiv în sectoare) și în aproape toate orașele mari din Transilvania și Banat (Cluj, Brașov, Oradea, Arad, Timișoara, etc) care nu aveau 20% maghiari dar au, fiecare, peste 10.000 de maghiari declarați. Toate hotărârile locale, toate documentele oficiale, vor trebui redactate și în limba minorității naționale care reprezintă 2-4% din populația localității.

Cine și câți credeți că vor fi angajatți să traducă și să redacteze documentele în maghiară pe banii publici? Vorbim de zeci de mii de maghiari care vor trebui angajați imediat în administrație.

Practic administrația românească devine una bilingvă în București și în cele mai multe localități din Transilvania! Desigur, nu și în Teleorman, Old, Dolj, Giurgiu sau Constanța, acolo unde staționează ”soldații credincioși” ai lui Dragnea.”, scrie sociologul Marian Preda pe pagina personală de Facebook.

Potrivit Hotnews prin proiect se modifica articolul 19 alineatul (1), astfel:

(1) In unitatile administrativ-teritoriale, in care cetatenii apartinand minoritatilor nationale au o pondere de peste 10% din numarul total al locuitorilor care si-au declarat apartenenta etnica sau in care exista un numar semnificativ de cetateni apartinand minoritatilor nationale, autoritatile administratiei publice locale, institutiile publice aflate in subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice si de utilitate publica de interes local sau judetean, precum si prefecturile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale au obligatia sa asigure in raporturile cu acestia, folosirea limbii materne, in conformitate cu prevederile Constitutiei, ale prezentei legi si ale tratatelor internationale la care Romania este parte.

Prin numar semnificativ de cetateni apartinand minoritatii nationale se intelege: 
a) 10.000 de cetateni apartinand minoritatii nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care numarul locuitorilor este mai mare de 100.000; 
b) 2.000 de cetateni apartinand minoritatii nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care numarul locuitorilor este intre 50.000 - 100.000; 
c) 1.000 de cetateni apartinand minoritatii nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care numarul locuitorilor este intre 25.000 - 50.000; 
d) 500 de cetateni apartinand minoritatii nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care numarul locuitorilor este intre 10.000 si 25.000;
e) 300 de cetateni apartinand minoritatii nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care numarul locuitorilor este sub 10.000.

Alte modificari propuse de UDMR:

In unitatile administrativ-teritoriale in care cetatenii apartinand minoritatilor nationale nu ating pragul prevazut la alin.(1) sau (2), autoritatile administratiei publice locale, institutiile publice aflate in subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice si de utilitate publica de interes local sau judetean, precum si prefecturile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrative-teritoriale, pot asigura, in temeiul deciziei reprezentantului legal sau, dupa caz, a organelor de conducere, folosirea limbii materne, in raporturile cu acestia, in conformitate cu prevederile Constitutiei, ale prezentei legi si ale tratatelor internationale la care Romania este parte.

Cetatenii apartinand unei minoritati nationale au dreptul sa se adreseze autoritatilor publice si entitatilor prevazute la art. 19 alin. (1), oral sau in scris, si in limba materna, precum si de a primi raspuns atat in limba romana, cat si in limba materna, in termen legal. Actele oficiale se intocmesc in mod obligatoriu in limba romana si in limba minoritatii nationale.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel