Acordul post-Brexit, pe un butoi de pulbere. Boris Johnson, nerăbdător după discuția cu Ursula von der Leyen

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Premierul britanic, Boris Johnson, a discutat miercuri cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe tema acordului post-Brexit, notează AFP. 

'Prim-ministrul a declarat că aşteaptă cu nerăbdare rezultatele summitului european' de joi, înainte de 'a prezenta următoarele etape pentru Regatul Unit', a menționează Downing Street într-un comunicat.

La rândul său, Ursula von der Leyen a avertizat că Uniunea Europeană 'lucrează' pentru a obţine un acord post-Brexit cu Regatul Unit, 'dar nu cu orice preţ'.

'Este necesar să existe condiţii corecte în ce priveşte pescuitul, condiţiile de concurenţă echitabilă şi mecanismele de guvernanţă. Mai avem mult de lucru în faţa noastră', a insistat ea într-un mesaj pe Twitter.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care a participat la discuţia telefonică, a cerut 'progrese' în negocieri, mai scrie AFP. 

15 octombrie - data limită

Boris Johnson a stabilit 15 octombrie ca dată limită pentru ajungerea la un acord cu Bruxelles-ul privind viitoarele relaţii între Regatul Unit şi UE, în special la capitolul comercial, care să intre în vigoare pe 31 decembrie, când se încheie perioada de tranziţie post-Brexit.

Dar purtătorul său de cuvânt a confirmat miercuri că încă există divergenţe între Bruxelles şi Londra. El a subliniat că dosarul pescuitului continuă să fie unul dintre principalele obstacole în apropierea poziţiilor; reprezentanţii britanici ai acestui sector se împotrivesc menţinerii accesului pescarilor europeni în apele britanice.

Londra, dezamăgită de Bruxelles



Londra şi-a exprimat dezamăgirea şi faţă de refuzul Bruxelles-ului de a se iniţia redactarea unui proiect de acord care să cuprindă temele asupra cărora există un consens. Faptul că nu ne putem baza pe un text comun face ca progresul să fie mult mai dificil, a spus purtătorul de cuvânt al premierului Johnson.

Pe ansamblu, Bruxellesul doreşte un acord extins care să cuprindă şi norme ale UE privind concurenţa, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra doreşte doar un acord clasic de liber schimb, premierul Johnson sugerând un acord după modelul celui încheiat de UE cu Canada.

Negocieri complicate



Negocierile au fost complicate şi mai mult de un proiect de lege privind piaţa internă promovat de guvernul britanic în vederea menţinerii integrităţii pieţei britanice şi despre care Comisia Europeană avertizează că încalcă protocolul privind Irlanda de Nord din acordul de retragere din UE convenit între Bruxelles şi Londra.

Comisarul european pentru piaţa unică, Thierry Breton, a declarat marţi că UE este pregătită pentru eventualitatea în care nu s-ar ajunge la nicio înţelegere cu Regatul Unit. 'Preferăm un acord, dar nu cu orice preţ, iar dacă nu va fi niciun acord, suntem pregătiţi. Vămile noastre sunt gata pentru lipsa unui acord şi este urgent să se pregătească pentru asta şi vămile britanice', a spus comisarul european la postul de radio BFM, preluat de Reuters.

Dacă tratativele eşuează, relaţiile comerciale dintre UE şi Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). Totuşi, chiar şi în această eventualitate vor trebui încheiate unele acorduri sectoriale care să reglementeze domenii în care ar surveni un vid legislativ, cum ar fi transporturile între UE şi Regatul Unit

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel