Acordul post-Brexit, în stadiu 'foarte CRITIC'. Regatul Unit nu se lasă. Germania acuză 'o presiune extremă'

Negociatorul şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a lăsat să se înţeleagă marţi că încheierea unui acord comercial cu Regatul Unit ar putea să mai dureze 'săptămâni', cu două zile înainte de termenul-limită fixat de Londra pentru ajungerea la un compromis, relatează AFP.

'UE va continua să depună eforturi pentru un acord echitabil în zilele şi săptămânile care urmează', a postat el pe Twitter la finalul unei întâlniri cu miniştrii afacerilor europene ai UE, la Luxemburg. Prim-ministrul britanic Boris Johnson a fixat pentru 15 octombrie - prima zi a unui summit UE la Bruxelles - data-limită pentru a decide sau nu continuarea discuţiilor.

Barnier e optimist

În ceea ce-i priveşte, europenii şi-au dat termen până la sfârşitul lunii. La întâlnirea sa cu miniştrii europeni, Barnier susţine că a primit 'confirmarea unei puternice unităţi a UE' înaintea summitului de joi şi vineri, consacrat în parte acestei probleme.

Francezul a subliniat din nou la reuniune importanţa menţinerii regulilor de concurenţă echitabilă cu Regatul Unit, a găsirii unui bun compromis privind pescuitul şi a încheierii unui acord solid în materie de guvernanţă a înţelegerii.

Aceste trei priorităţi ale UE constituie şi principalele puncte de blocaj în discuţii, care au început în luna martie între Londra şi Bruxelles.

'Negocierile sunt constructive, dar mai durează', le-a explicat Barnier reprezentanţilor statelor membre, potrivit unei surse europene. Potrivit unor surse concordante, el a făcut, de asemenea, apel la încredere, transparenţă şi unitate între cele 27 de state membre până la finalul convorbirilor.

'Stadiu foarte critic al negocierilor şi suntem sub o presiune extremă. Timpul presează'

'Suntem, sincer, într-un stadiu foarte critic al negocierilor şi suntem sub o presiune extremă. Timpul presează', a subliniat Michael Roth, adjunctul ministrului german pentru afaceri europene, care a făcut apel la Regatul Unit să facă 'progrese substanţiale' în cele trei puncte de blocaj.

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, a dorit să reamintească 'necesitatea unei poziţii foarte unite a celor 27', dar şi 'foarte ferme' privind priorităţile sale, în special pescuitul, un subiect politic foarte sensibil pentru Paris şi alte câteva state membre, precum Belgia, Olanda, Irlanda şi Danemarca.

Pe de altă parte, ministrul britanic de externe Dominic Raab a declarat marţi, în parlamentul de la Londra, că speră că divergenţele pot fi depăşite înainte de summitul UE din această săptămână, potrivit Reuters. 'Perspectivele pentru un acord există', a declarat Raab în Camera Comunelor, când a fost întrebat despre probabilitatea ajungerii la un acord înainte de summitul UE, care începe pe 15 octombrie.

'Sunt încrezător că putem elimina divergenţele, dar în cele din urmă vor fi necesare aceeaşi bunăvoinţă, acelaşi pragmatism şi aceeaşi flexibilitate din partea UE, pe care Regatul Unit şi acest prim-ministru le-au arătat', le-a spus Raab deputaţilor britanici.

După ce Regatul Unit a părăsit oficial UE pe 31 ianuarie, convorbirile între Londra şi Bruxelles pentru încheierea unui acord de liber-schimb, care ar intra în vigoare la sfârşitul perioadei de tranziţie ce se încheie la sfârşitul anului, bat pasul pe loc, lăsând să planeze riscul unui 'no deal' potenţial devastator pentru economie. Negocierile au fost reluate luni, la Bruxelles, de manieră 'intensivă', potrivit UE, după ce s-au derulat o săptămână la Londra.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel