Acordul NUCLEAR cu Iranul. Noul secretar de Stat de la Washington impune condiții. Israel: Ar fi o decizie GREȘITĂ

Acordul NUCLEAR cu Iranul. Noul secretar de Stat de la Washington impune condiții. Israel: Ar fi o decizie GREȘITĂ
Acordul NUCLEAR cu Iranul. Noul secretar de Stat de la Washington impune condiții. Israel: Ar fi o decizie GREȘITĂ

Antony Blinken, noul secretar de Stat de la Washington, prevede o cale lungă până la întoarcerea Statelor Unite ale Americii în acordul nuclear cu Iranul.

Statele Unite ale Americii se vor întoarce la acordul nuclear cu Iranul doar după ce Teheranul își va îndeplini angajamentele, a declarat miercuri secretarul de stat Antony Blinken. Acesta a a confirmat dorința președintelui Joe Biden de a reveni la acordul din 2015 din care s-a retras predecesorul său, Donald Trump, dar a respins presiunea iraniană pentru ca SUA să acționeze în primă fază.

„Iranul nu mai respectă normele pe mai multe fronturi. Și ar dura ceva timp, dacă ar lua decizia de a face acest lucru, pentru ca apoi să evaluăm dacă își îndeplinește obligațiile. Nu suntem încă acolo, ca să putem avea niște concluzii”, a declarat Blinken într-o conferință de presă.

Dacă Iranul se va întoarce la acord, Washingtonul va încerca să construiască ceea ce Blinken a numit un „acord de durată și mai puternic” care să se ocupe de alte probleme „profund dificile”. Secretarul de Stat nu le-a numit, dar Biden a spus că acestea includ dezvoltarea rachetelor balistice de către Iran și sprijinul acordat forțelor din țări precum Irak, Siria, Liban și Yemen.

Donald Trump s-a retras din acord

Fostul președinte Donald Trump s-a retras din acordul nuclear din 2015 negociat de predecesorul său, Barack Obama. Acordul nuclear, denumit formal Planul de Acțiune Comprehensiv Comun (JCPOA), a fost semnat de Iran și șase țări și a angajat Iranul să-și restricționeze programul nuclear în schimbul scutirii sancțiunilor din partea SUA și a altor state.

În prezent, oficialii iranieni se tem că Partidul Democrat, care deține o slabă majoritate în Congres, va lupta pentru a promova măsuri care ridică sancțiunile asupra Teheranului în schimbul respectării acestuia. Totodată, marți, principalul general al Israelului a avertizat că planurile de atac împotriva Iranului au fost revizuite și a declarat că orice revenire a SUA la acordul nuclear din 2015 cu Teheran ar fi „greșită”, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel