Urmărește emisiunea live


Acordul nuclear cu Iranul. Marea Britanie și Israel, acord comun pentru a stopa producerea bombei atomice

Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

În timp ce discuțiile privitoare la acordului nuclear din 2015 sunt reluate la Viena, Yair Lapid, premierul de alternanță israelian și ministrul de externe al statului, merge la Londra și Paris.

Regatul Unit și Israel vor „lucra noapte și zi” pentru a împiedica Iranul să devină o putere nucleară, au scris miniștrii de externe ai celor două țări într-un articol comun.

„Timpul trece, ceea ce sporește nevoia unei cooperări strânse cu partenerii și prietenii noștri pentru a contracara ambițiile Teheranului”, au scris duminică Liz Truss din Marea Britanie și omologul său israelian. Lapid, care este și premier de alternanță, a sosit la Londra în cadrul unei deplasări de două zile în Marea Britanie și Franța, cu o zi înainte de reluarea discuțiilor asupra programului nuclear al Iranului, la Viena.

Prim-ministrul israelian Naftali Bennett a declarat inițial că țara sa este „foarte îngrijorată” că puterile mondiale vor elimina sancțiunile împotriva Iranului în schimbul unor plafoane insuficiente asupra programului său nuclear, în timp ce negociatorii se întrunesc astăzi la Viena, într-un ultim efort de a relansa acordul nuclear.

Unul dintre obiectivele principale ale lui Lapid de a vizita Regatul Unit și Franța este să se asigure că sancțiunile bancare împotriva Iranului rămân în vigoare, potrivit Channel 13.

Acord pe 10 ani cu Marea Britanie

Lapid se întâlnește astăzi cu omologul său britanic Truss, pentru a semna o serie de acorduri, inclusiv un acord pe 10 ani pentru a lucra îndeaproape în domenii precum securitatea cibernetică, tehnologie, comerț și apărare, potrivit The Telegraph.

Miniștrii de externe au spus în articol că Israelul va deveni oficial partenerul cibernetic principal al Marii Britanii, în încercarea de a-și îmbunătăți apărarea cibernetică, pe măsură ce țările din întreaga lume se confruntă cu amenințări tot mai mari.

Ulterior, Lapid va participa la un eveniment găzduit de premierul britanic Boris Johnson, unde ambii oficiali vor ține discursuri. Mâine, Yair Lapid va merge la Paris pentru a avea o întâlnire cu președintele Emmanuel Macron.

Iranul a reacționat

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Saeed Khatibzadeh, a reacționat la articolul comun spunând că pune la îndoială intențiile occidentale de salvare a Planului de acțiune cuprinzător comun (JCPOA), așa cum este cunoscut oficial acordul nuclear.

În perioada aprilie-iunie au avut loc șase runde de discuții indirecte. Noua rundă începe după o pauză declanșată de alegerea unui nou președinte iranian, Ebrahim Raisi, un lider musulman radical.

Noua echipă de negocieri a Teheranului a formulat cereri pe care diplomații americani și europeni le consideră nerealiste. Cererile includ renunțarea tuturor sancțiunilor impuse de SUA și Uniunea Europeană începând cu 2017, inclusiv cele care nu au legătură cu programul nuclear al Iranului, scrie AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel