Acordul de parteneriat strategic dintre UE şi Japonia - proiect adoptat de Senat

Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul legislativ pentru ratificarea Acordului de parteneriat strategic dintre Uniunea Europeană şi statele sale membre, pe de o parte, şi Japonia, pe de altă parte, semnat la 17 iulie 2018 la Tokyo. 

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare ratificarea acestui Acord de parteneriat strategic, care reprezintă 'primul acord-cadru bilateral încheiat vreodată între UE şi Japonia', precizează Comisia economică în raportul de admitere a acestui proiect. 'Acordul consolidează într-o mare măsură parteneriatul global prin promovarea cooperării politice şi sectoriale şi a acţiunilor comune privind cheltuielile de interes comun, inclusiv în legătură cu provocările de la nivel regional şi mondial.

Acest acord va oferi o bază juridică pentru îmbunătăţirea cooperării bilaterale, precum şi a cooperării în cadrul organizaţiilor forurilor internaţionale şi regionale. Cooperarea între cele două părţi este structurată pe doi piloni - dialog politic, cooperare în domeniul politicii externe şi de securitate şi cooperare tehnică pentru dezvoltare', subliniază aceeaşi comisie.

Acordul 'nu completează pe fond obligaţiile internaţionale ce revin părţilor, dar instituie obligaţii de diligenţă în vederea obiectivelor comune prin coordonare, consultare, schimb de informaţii', se mai arată în expunerea de motive a proiectului. Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor în calitate de prim for legislativ sesizat, Senatul fiind Cameră decizională în acest caz, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel