Acordul de la Paris, emisii de carbon. Uniunea Europeană, decizie

Liderii europeni nu au reuşit la summitul desfăşurat joi să ajungă la un acord privind o ţintă de ''zero emisii de carbon cu efect de seră'' pentru anul 2050, afirmă surse europene citate de agenţia DPA, după ce Polonia, Ungaria şi Republica Cehă s-au opus ferm unui astfel de obiectiv.

Un text de compromis convenit de liderii europeni menţionează obiectivul neutralităţii nete a emisiilor de carbon în conformitate cu Acordurile de la Paris privind schimbările climatice, dar ţinta anului 2050 este menţionată doar într-o notă de subsol. Neutralitatea netă presupune reducerea emisiilor şi compensarea lor prin măsuri precum captarea carbonului sau plantarea de arbori, scrie Agerpres.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki declarase anterior că ţara sa va respinge planul Uniunii Europene care stabileşte atingerea în anul 2050 a obiectivului zero emisii de carbon cu efect de seră, dacă nu va fi creat în paralel şi un mecanism de compensare. Conform unei surse diplomatice, poziţia Poloniei a fost sprijinită de Ungaria, Republica Cehă şi, într-o măsură mai mică, de Estonia.

Şeful executivului polonez a estimat că Bruxelles-ul nu poate să decidă pur şi simplu înăsprirea obiectivelor privind emisiile de carbon şi că un mecanism de compensare a pierderilor ar trebui să fie soluţia rezonabilă care să ajute statele mai sărace ale UE să îndeplinească aceste obiective. Mai multe state est-europene membre ale UE se bazează în continuare foarte mult pe combustibilii fosili şi se tem că stabilirea unor obiective prea ambiţioase la capitolul emisiilor de carbon le-ar putea afecta competitivitatea economică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel