Acordul AUKUS, oficializat. Australia a semnat pentru primele submarine

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Australia a intrat oficial în acordul AUKUS, prin care se va dota cu submarine nucleare de la Marea Britanie şi SUA. 

Ministrul australian al apărării, Peter Dutton, a semnat cu diplomaţii britanic şi american un acord autorizând schimbul de "informaţii privind propulsia nucleară navală" între ţările lor. Acesta este primul acord semnat şi făcut public de la anunţul din septembrie de către cele trei ţări a noii lor alianţe de apărare, numită AUKUS, pentru a face faţă tensiunilor strategice tot mai mari dintre Statele Unite şi China în Oceanul Pacific, scrie Agerpres.

Alianţa a fost însoţită de anularea de către Australia a unui uriaş contract de achiziţie a douăsprezece submarine franceze cu propulsie convenţională în valoare de 90 de miliarde de dolari australieni (55 de miliarde de euro), provocând un scandal diplomatic de durată între Paris şi Canberra.

"Acordul va permite o cooperare care va îmbunătăţi şi mai mult poziţia noastră de apărare reciprocă", a declarat vineri preşedintele american, Joe Biden, într-un comunicat înaintea ceremoniei de semnare, luni, în prezenţa ministrului Dutton, însărcinatului cu afaceri american, Michael Goldman, şi a Înaltul Comisar britanic în Australia, Victoria Treadell.

Potrivit acordului AUKUS, Australia urmează să achiziţioneze opt submarine de ultimă generaţie cu propulsie nucleară, capabile de misiuni furtive cu rază lungă de acţiune. De asemenea, prevede partajarea capacităţilor cibernetice, inteligenţei artificiale, cuantice şi submarine nespecificate.

Alianţa a înfuriat China care o descrie drept o ameninţare "extrem de iresponsabilă" afectând stabilitatea regiunii, potrivit AFP.

Australia, acuzată de înşelăciune de francezi 

Ambasadorul Franței a denunțat lansarea de către guvernul australian a unui mesaj text privat care îi aparține lui Emmanuel Macron drept „un nou minim fără precedent”, argumentând că alți lideri mondiali ar fi îngrijorați în condițiile în care cuvintele lor ar putea fi folosite ca „arme” împotriva lor.

Jean-Pierre Thébault a spus că scurgerea mesajului de la președintele francez a fost un eșec „în ceea ce privește adevărul și încrederea”, și ar fi „trist” dacă acesta ar fi răspunsul guvernului australian la cererea Franței de acțiuni concrete pentru a repara relaţie.

Prim-ministrul australian Scott Morrison a declarat reporterilor din Dubai că „nu își va cere niciodată scuze” pentru anularea contractului cu Franța de livrare a submarinelor care oricum „nu ar fi îndeplinit condițiile de care Australia avea nevoie”.

Morrison nu a contestat sugestia conform căreia Guvernul său ar fi scurs mesajul text, spunând pur și simplu: „Au fost făcute afirmații și acele afirmații au fost respinse, dar ceea ce este nevoie acum este să mergem mai departe”.

VEZI CONTINUAREA AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel