Acord nuclear Iran. Israel: Existența ne este amenințată. Obama salută înțelegerea "istorică"

Ministrul de Externe al Iranului, Javad Zarif, a fost primit ca un erou la Teheran de iranienii care au sărbătorit în stradă încheierea unui acord cadru cu Occidentul privind programul nuclear al Iranului. Președintele american Barack Obama a numit înțelegerea una "istorică", dar aliatul Washingtonului, Israelul, a jurat să blocheze acordul pe care îl consideră o amenințare existențială pentru statul israelian.

Programul nuclear al Iranului este, alături de pacea israelo-palestiniană, cel mai important și sensibil dosar din tulburata regiune a Orientului Mijlociu. 

Iranul și șase puteri mondiale au ajuns joi la un acord care stabilește parametrii cheie ai unei viitoare înțelegeri, mai cuprinzătoare, care urmărește să împiedice Teheranul să producă arme nucleare.

Președintele Barack Obama, a cărui moștenire depinde de succesul sau eșecul negocierilor în dosarul iranian, a calificat acordul ca fiind unul "istoric" și care respectă principalele obiective ale americanilor.

Liderul SUA a ținut să puncteze că "munca noastră nu s-a terminat".

Spy Cables, documente secrete: Mossad, lovitură cruntă pentru premierul Israelului

Știrea despre acordul cu Iranul i-a alertat pe israelieni. Într-o conversație telefonică cu Obama, premierul Benjamin Netanyahu i-a transmis președintelui SUA că înțelegerea "amenință supraviețuirea Israelului, impulsionează programul nuclear al Iranului și pavează drumul sprea crearea bombei atomice".

La Washington, acordul a fost criticat de republicani, care sprijină poziția lui Netanyahu în acest dosar.

Un element cheie al oricărei potențiale înțelegeri îl reprezintă ridicarea sancțiunilor impuse de SUA și UE economiei Iranului. Atenuarea măsurilor punitive va veni pe măsură ce condițiile impuse de acord vor fi respectate de Iran.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel