Acord nuclear. Iranul îl contrazice pe Macron

Rachete
Rachete

Iranul a respins sâmbătă ideea unor noi negocieri în privinţa dosarului său nuclear, evocată de preşedintele francez Emmanuel Macron, afirmând că extinderea acordului semnat în 2015 ar însemna eşecul acestuia, transmite AFP. 

Joi, cu prilejul unei întâlniri cu preşedintele american Donald Trump, Emmanuel Macron a declarat că 'trebuie să deschidem noi negocieri' cu Teheran pentru a asigura 'pacea în regiune'. 'Vrem să fim siguri că ei nu obţin arma nucleară', a afirmat Macron, notând că 'aveam un instrument până în 2025', cu referire la prevederile acordului din iulie 2015 încheiat între Iran şi marile puteri, şi din care SUA s-au retras unilateral în mai 2018. 

Macron încearcă de mai mult vreme să obţină sprijin pentru un nou acord care ar lărgi baza celui existent, integrând mai ales elemente care să limiteze activităţile balistice ale Teheranului. SUA doresc, la rândul lor, ca acestea să fie mai bine controlate. 'Faptul de a ridica probleme în afara JCPOA (acordul nuclear, n.red.) nu contribuie la salvgardarea JCPOA, ci, dimpotrivă, va creşte neîncrederea (statelor) încă părţi' ale acordului, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, Abbas Mussavi, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei. 

Potrivit acestuia, ţările europene semnatare ale acordului (Franţa, Germania şi Marea Britanie) au fost 'incapabile să acţioneze conform angajamentelor lor'. 


O extindere a acordului 'ar ajuta doar Americii să se apropie de obiectivul său, care este prăbuşirea JCPOA', a mai afirmat Mussavi



Potrivit cotidianului Washington Times, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, i-a cerut Iranului să-şi plaseze din nou programul balistic în limitele impuse de rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate al ONU, care a aprobat acordul nuclear. Şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, a replicat însă că SUA 'nu sunt în poziţia' de a face referire la rezoluţia referitoare la activităţile balistice iraniene, dat fiind că au încălcat-o prin retragerea unilaterală din acordul nuclear. 

Rezoluţia 2231 cheamă Iranul 'să nu întreprindă nicio activitate legată de rachete balistice concepute pentru a putea lansa arme nucleare', a scris el pe Twitter, subliniind că 'rachetele noastre nu sunt concepute pentru bomba nucleară, pe care nu o dezvoltăm'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel