Acord comercial cu blocul Mercosur, prioritatea Uniunii Europene

Uniunea Europeană
Uniunea Europeană

Încheierea unui acord de liber schimb cu statele Mercosur (Piaţa Comună a Sudului) după 20 de ani de discuţii este prioritatea numărul unu a Uniunii Europene, a declarat joi comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, transmite Reuters.

Negocierile UE cu blocul Mercosur (Argentina, Brazilia, Paraguay şi Uruguay), al patrulea mare bloc comercial al lumii, s-au intensificat după ce discuţiile comerciale dintre Europa şi SUA au fost îngheţate, în urma câştigării alegerilor prezidenţiale din 2016 de către Donald Trump. Cu toate acestea, îngrijorările UE faţă de posibilitatea creşterii importurilor de carne de vită precum şi faptul că statele din blocul Mercosur au ezitări în a-şi deschide unele sectoare industriale, precum autoturismele, au făcut ca mai multe termene limită fixate în trecut pentru finalizarea negocierilor să fie depăşite.

Cecilia Malmstrom nu a oferit joi un nou termen limită dar şi-a exprimat speranţa că un acord ar putea fi convenit de către actuala Comisie Europeană, al cărei mandat expiră la finele lunii octombrie. 'Există câteva subiecte complicate care au mai rămas de rezolvat, agricultura şi alte câteva...Cred că există o fereastră de oportunitate pentru a încheia aceste negocieri în mandatul actualei Comisii. Voi face tot ce pot. Acum aceasta este prioritatea numărul unu', a declarat Cecilia Malmstrom la un eveniment găzduit de centrul de reflexie Bruegel la Bruxelles. Un acord cu blocul Mercosur ar fi cel mai important acord de liber schimb convenit până acum de UE, generând economii de aproape patru ori mai mari decât acordurile comerciale convenite cu Canada şi Japonia. 'Ar fi un semnal extrem de puternic.

Din motive economice, strategice şi politice, toate sunt în favoarea acestui acord', a apreciat Malmstrom. Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a declarat şi el săptămâna trecută că statele din blocul Mercosur vor semna în curând un acord comercial cu Uniunea Europeană, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel