Acord Brexit. UE, de neclintit. Lovitură pentru Marea Britanie

Brexit
Brexit

Parlamentul European nu va ratifica acordul de ieşire a Regatului Unit din UE dacă acesta nu cuprinde clauza de ''backstop'' (plasa de siguranţă) pentru frontiera nord-irlandeză, a avertizat joi un grup de lucru al eurodeputaţilor în dosarul Brexit, transmite AFP.

Această clauză care prevede că Regatul Unit va rămâne în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană până când Londra şi Bruxelles-ul vor găsi o soluţie mai bună care să împiedice reapariţia unei aşa-numite frontiere dure între Irlanda şi Irlanda de Nord. Din acest motiv ea nu a fost agreată de parlamentarii britanici susţinători ai ieşirii din UE, fapt ce a contribuit la respingerea acordului privind Brexitul de către Camera Comunelor, aceşti parlamentari temându-se că în virtutea acestei clauze ţara lor riscă să rămână captivă în UE pe termen nedefinit dacă Bruxellesul şi Londra nu convin un acord ulterior privind viitoarea lor relaţie.

Dar grupul de lucru privind Brexitul creat în PE a estimat în declaraţia dată joi că, deşi respins de parlamentul de la Londra, acordul de retragere este echitabil şi nu poate fi renegociat, exprimând astfel aceeaşi poziţie repetată de liderii europeni, care şi ei au respins orice renegociere a acordului convenit cu premierul Theresa May.

PE nu își va da acceptul

Plasa de siguranţă este garanţia că nu vom avea în niciun caz o consolidare a frontierei pe insula Irlanda şi reuşim în acelaşi timp să prezervăm integritatea pieţei unice, afirmă acest grup al PE într-un comunicat. Fără o astfel de asigurare, Parlamentul European nu îşi va da acceptul pentru acordul de retragere, se indică în acelaşi text.

Parlamentul de la Londra va supune la vot pe 29 ianuarie amendamente propuse de către deputaţii britanici, prin unele dintre acestea parlamentari adversari ai Brexitului încercând să amâne ieşirea din UE sau să transfere către parlament controlul acestui proces pentru a o împiedica pe Theresa May să ia decizia ca pe 29 martie Regatul Unit să se retragă din UE fără un acord.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel