Achiziţionare rachete Patriot. Ambasadorul Valeri Kuzmin, reacţie

Ambasadorul Federației Ruse în România, Valeri Kuzmin, a făcut declaraţii privind evoluția relației româno-ruse, rachetele Patriot sau Moldova.

Într-un interviu realizat de jurnalistul Ionuț Iordăchescu şi prezentat, vineri seară, la Realitatea TV, întrebat cum au evoluat relațiile româno-ruse în această perioadă, Valeri Kuzmin a declarat următoarele: „Marcând exact un an de la șederea mea în România, pot spune că relațiile noastre merită o situație mai bună, dar lucrăm la îmbunătățirea și activarea lor, dacă vreți, după o perioadă lungă de înghețare efectivă, mai mult sau mai puțin, sau încetinire. Într-adevăr, există unele realizări care pot fi menționate. Sunt destul de modeste. Sunt bucuros că relația cercurilor de afaceri a devenit mai activă, mai amplă și mai diversificată. Noi credem că, în ciuda complicațiilor politice, inclusiv sacțiunile Uniunii Europene și contramăsurile economice ale Rusiei, din 2014, există suficient spațiu pentru interacțiuni economice pragmatice și benefice pentru ambele părți, cooperare, proiecte comune și așa mai departe. Relativ recent, au existat delegații economice, sau grupuri de oameni de afaceri, dacă vreți, care au vizitat Rusia. Una dintre călătoriile majore a avut loc la sfârșitul lunii iunie. Un grup mare de oameni de afaceri români a vizitat Camere ale Comerțului din Moscova și Yaroslavl. Din câte știu, s-au întors cu impresii foarte pozitive și sper că se vor traduce, treptat, în cooperare și proiecte practice, acorduri comerciale, contracte. Este un lucru încurajator, desigur. Sper că se pot face mai multe. Va depinde, desigur, de voința politică mutuală și nu numai. Așa cum știți, relațiile internaționale se bazează pe reciprocitate".

Rachete Patriot

De asemenea, în cadrul interviului, a vorbit şi despre achiziţionarea de rachete Patriot. „Este decizia voastră din interiorul NATO, în baza parteneriatului vostru strategic cu SUA. Nu sunt un expert militar, dar știu că sunt foarte scumpe pentru niște sisteme defensive. Care sunt forțele pe care le vor apăra acele rachete Patriot? Pot să declar, oficial, că Rusia nu reprezintă în niciun fel o amenințare pentru România. În realitatea, acele arme defensive ar fi dislocate pentru a apăra baze militare străine, în special elemente ale sistemului strategic antibalistic al SUA de la Deveselu. Aceasta este analiza Federației Ruse. Situația este de așa natură încât trebuie să luăm în calcul o varietate de riscuri din jurul teritoriului nostru. Dacă luați o hartă a lumii și vă uitați la poziționarea bazelor americane, veți observa o imagine foarte interesantă. Vă recomand să faceți asta."

Moldova

Totodată, a discutat şi despre Moldova. Parlamentul din Republica Moldova a cerut Moscovei să retragă soldații pe care îi are în Transnistria. Cum răspundeți? – a fost întrebarea jurnalistului. „V-aș cere să fiți mai strict cu formulele pe care le folosiți și să vă rezumați la fapte. Pentru că, asta am învățat prima oară în arabă, că diavolul se ascunde în detalii. Liderii partidelor din Moldova, și de data asta a fost o coaliție interesantă între partidele democratice și cele socialiste, ale președintelui, care au votat împreună în favoarea documentului. Au reiterat că este o declarație politică. Nu există trupe rusești în Transnistria. Ar trebui să știți asta. Sunt trupe de menținere a păcii. Se schimbă în baza unui sistem de rotație. Reprezintă o prezență simbolică a Rusiei, în conformitate cu înțelegerea tripartidă din 1992, când exista un conflict fierbinte în Transnistria, când se trăgea și exista o linie a frontului și așa mai departe. Noi am auzit multe declarații. Din păcate, declarația aceasta nu este o unealtă practică de a înregistra progrese în acele negocieri politice. De cealaltă parte, la fel ca în cazul oricărui conflict, ar trebui să întrebați locuitorii din Transnistria ce părere au", a spus Valeri Kuzmin.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel