Achiziții frauduloase de locuințe de stat. DNA, măsuri preventive față de 17 persoane

Imagine de S. Hermann & F. Richter de la Pixabay
Imagine de S. Hermann & F. Richter de la Pixabay

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus măsurile preventive față de 17 persoane în cauza privind modalitatea de dobândire frauduloase a 45 de locuințe de stat. 

DNA anunță printr-un comunicat, vineri, că în cauza privind 'modalitatea de dobândire frauduloasă, din fondul locativ de stat, a 45 de locuințe situate în zone centrale ale municipiului București, cu implicarea mai multor persoane fizice și a unor funcționari publici, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție au dispus o serie de măsuri preventive față de 17 inculpați.'

Reținere și control judiciar pentru cei 17 inculpați

DNA precizează că s-a dispus astfel:

- reținerea pentru 24 de ore, începând cu datele de 20 și 21 mai 2021, a unui număr de opt inculpați, persoane fizice, în sarcina cărora s-au reținut mai multe infracțiuni de: constituire a unui grup infracțional organizat, cumpărare de influență, trafic de influență, dare de mită, fals (comise în forma autoratului și a complicității)

- controlul judiciar față de nouă inculpați în sarcina cărora s-au reținut infracțiuni de cumpărare de influență.

De asemenea, în cauză s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectele: B.V și V.A.L, angajate în cadrul SC TITAN AL SA (fostul ICRAL) pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de luare de mită și față de D.L., notar public, pentru săvârșirea unor infracțiuni de cumpărare de influență (săvârșite în forma autoratului și a complicității).

Cum opera gruparea

'În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2018 - 2020, cinci inculpați ar fi constituit un grup infracțional la care ulterior ar fi aderat și alte persoane și care avea ca unic scop obținerea pe nedrept de imobile din fondul locativ de stat sau imobile ale unor proprietari fără moștenitori, aflate pe raza municipiului București și care, în mod normal, ar fi intrat în proprietatea statului.

Ca modalitate de comitere a infracțiunilor, inculpații ar fi identificat imobile nelocuite, nerevendicate ori care se aflau în proprietatea privată a statului, a primăriei municipiului București sau a primăriilor de sector, iar pentru dobândirea nelegală a acestora ar fi întocmit documente false, respectiv contracte de închiriere, contracte de vânzare-cumpărare, procese-verbale de predare-primire locuință, în numele AFI (Administrația Fondului Imobiliar) și al unui notar public.

Ulterior, ar fi fost identificate persoanele dornice să intre în posesia acestor locuințe, de la care inculpații ar fi pretins și primit, în funcție de numărul contractelor încheiate, sume de bani cuprinse între 3.000 euro și 210.000 euro (pentru mai multe contracte).

În cadrul acestui grup, fiecare membru avea un rol bine stabilit, spre exemplu unul dintre inculpați trebuia să procure cheile de acces de la imobile, să țină legătura cu beneficiarii, să fie împuternicit de aceștia să  depună și să ridice documente la/de la diverse instituții, să încaseze de la aceștia sumele de bani pretinse și să pătrundă abuziv în imobile pentru a le ocupa.

Una dintre beneficiarele acestui mod de operare ar fi și suspecta D.L. care ar fi dobândit pentru sine și pentru altul, contra unor sume de bani cuprinse între 10.000 euro – 12.000 euro, un număr de 6 locuințe.

O parte din informațiile referitoare la diverse imobile și persoane, precum și cheile de acces în imobile le-ar fi fost oferite membrilor grupului, contra unor sume de bani modice, de către suspectele B.V. și V.A.L., în calitate de funcționari în cadrul SC TITAN AL SA (fostul ICRAL).', mai transmite DNA. 

Șapte inculpați vor fi prezentați cu propunere de arestare preventivă 

'Inculpaților și suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 și 309 Cod de procedură penală.

La data de 21 mai 2021, șapte dintre inculpații reținuți urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale, respectiv punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.', încheie DNA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel